Przepis na 2-3 porcje
Skarmelizowana skórka pomarańczy:
– skórka z połowy ekologicznej pomarańczy
– 2 łyżki cukru
– 1 łyżka soku z cytryny
Pomarańczę myjemy, parzymy i obieramy tak, aby powstały długie, cienkie paski skórki.
Skórkę zalewamy niewielką ilością wody i zagotowujemy, a następnie odcedzamy i przelewamy zimną wodą (czynność powtarzamy 3 razy).
Wsypujemy do garnka cukier i zalewamy sokiem z cytryny, mieszamy i zagotowujemy. Trzymając garnek na małym ogniu i mieszając czekamy aż cukier zacznie się karmelizować. Dodajemy skórkę pomarańczową i odstawiamy do przestygnięcia.
Składniki na mus:
– 1 szt. (ok.100 g) dobrej jakości gorzkiej czekolady (dla podkreślenia pomarańczowej nuty deseru użyłam czekolady ze skórką pomarańczową)
– 3 jajka
– 3 łyżki świeżo wyciśniętego soku z ekologicznej pomarańczy
– 1/2 szklanki cukru (u mnie trzcinowy, ale może być zwykły)
– 1 łyżka masła
Czekoladę siekamy na drobne kawałki.
Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ubijamy z połową cukru i sokiem z pomarańczy aż do uzyskania puszystej masy. Ustawiamy naczynie z masą nad kąpielą wodną i kontynuujemy ubijanie przez ok. 2-3 minuty. Następnie partiami dodajemy posiekaną czekoladę i masło. Ubijamy aż czekolada całkowicie się rozpuści i składniki połączą się w jednolitą masę. Zdejmujemy miskę z ognia.
Białka ubijamy na sztywną pianę, dodając drugą połowę cukru.
Powoli dodajemy białka do masy czekoladowej bardzo delikatnie mieszając. Gotowy mus przelewamy do pucharków i odstawiamy do lodówki na ok.3 godziny. Schłodzony deser dekorujemy uprzednio skarmelizowaną skórką.
Mus na aksamitną konsystencję i głęboko czekoladowy smak z wyczuwalną nutą pomarańczy. Kto spróbuje, ten się uzależni:-))
autorka przepisu: Monika
Przepis nadesłany w ramach konkursu: Skrzynka eko cytrusów za najlepszy przepis
[ Wróć do listy przepisów ] [wróc do spisu przepisów cytrusowych]