Świąteczna tarta cebulowa na orkiszowo-amarantusowym spodzie

Na świąteczny obiad lub kolację gorąco polecamy tartę cebulową na orkiszowo-amarantusowym spodzie. Ciasto na tartę ma bardzo ciekawy, lekko orzechowy smak, dzięki amarantusowi. Wytrawny farsz świetnie komponuje się z BIO mąkami. Gorąco polecamy.

Pycha… szczególnie w zimowe święta…

 

Składniki:

5 dużych cebul BIO
Wersja wegetariańska: garść suszonych, namoczonych wcześniej grzybów i oliwa z oliwek BIO 
Wersja mięsna: około 15 dkg wędzonego boczku BIO
Przyprawy BIO: suszony lub świeży czosnek niedźwiedzi, sól, brązowy cukier, kurkuma i sok z cytryny 
 
Ciasto na tartę:
175 g mąki orkiszowej BIO
75g mąki amarantusowej BIO
150 g masła BIO
Około 200 g śmietany 18% lub 12% BIO
Szczypta soli i cukru
 
Sos do polania
2 jajka BIO
5-6 łyżek śmietany 12% BIO
Trochę tartego sera BIO
 
 

W misce przygotować ciasto na tartę. Wymieszać mąki z pokrojonym, miękkim masłem. Dodać śmietanę, szczyptę soli i cukru. Wszystko dokładnie wymieszać i wyrobić. Ciasto można wstawić na pół godziny do lodówki, albo od razu przełożyć na blachę lub ceramiczną formę do pieczenia tarty. Piec przez 15 min w piekarniku, nagrzanym do 180 stopni. W tym czasie na rozgrzanej patelni – w wersji wegetariańskiej zeszklić na oliwie cebulę z dodatkiem namoczonych i odsączonych grzybów, a w wersji mięsnej cienko pokrojony boczek, chwilę podsmażyć i wrzucić na niego cebulę. Do podsmażonej cebuli, w obu wersjach, dodać przyprawy: suszony czosnek niedźwiedzi, sól, łyżeczkę soku z cytryny i po pół łyżeczki brązowego cukru oraz kurkumy. Całość chwilę poddusić. Gotowy farsz przełożyć na lekko podpieczona tartę. Zalać sosem przygotowanym z dwóch roztrzepanych jajek, śmietany 12% i tartego sera. Polaną tartę wstawić na 20-25 min do piekarnika (180 stopni), do momentu aż masa się zetnie i lekko zrumieni.
Smacznego!
 
Autorski przepis: Magdaleny Przybylak-Zdanowicz

Spodobał Ci się ten artykuł? Podziel się nim!




Polecamy kolejny eko przepis: Makaron z warzywami w sosie serowo-orzechowym