Teraz czytasz...
Pointe d’Or – ta odmiana bananów jest odporna na choroby grzybowe i nadaje się do rolnictwa ekologicznego

Pointe d’Or – ta odmiana bananów jest odporna na choroby grzybowe i nadaje się do rolnictwa ekologicznego

Avatar photo
przejrzałe banany

Pointe d’Or to odmiana bananów wyhodowana przez francuskich naukowców we współpracy z rolnikami z Gwadelupy i Martiniki. Największym sukcesem jest uzyskanie odporności na grzyba o nazwie czarna sigatoka. W skali globalnej zagraża on uprawom bananów.  

Pierwsze partie bananów „Pointe d’Or” sprzedaje francuska sieć Carrefour, ale tylko w sklepach BIO w rejonie Ile de Fance. Owoce posiadają certyfikat rolnictwa ekologicznego. Uprawiane są bez wykorzystania syntetycznych środków chemicznych. Na razie plantacje zajmują jedynie 35 hektarów.

Jeżeli banany „Pointe d’Or” spotkają się z pozytywnym odbiorem konsumentów, dystrybucja z pewnością się poszerzy. Frédéric Salmon, jeden z rolników uprawiających banany Pointe d’Or uważa, że: Dzięki swojej naturalnej odporności, banany Pointe d’Or będą przyszłością w regionie Guadelupy i Martyniki.

Naturalną odporność na grzyba o nazwie czarna sigatoka udało się uzyskać metodą krzyżowania, bez wykorzystania nowoczesnych technik genetycznych. Powstaniu odmiany Pointe d’Or towarzyszyło przygotowanie wytycznych dotyczących uprawy i ochrony przed szkodnikami.

Problem grzyba czarna sigatoka jest bardzo poważny. Zagraża on uprawom bananów na całym świecie. Sprawia, że nawet jedna trzecia kosztów ponoszonych podczas uprawy bananów związanych jest z zakupem i wykorzystaniem środków grzybobójczych).

Naukowcy zwracają uwagę, że jedną z przyczyn intensywnego rozwoju chorób grzybowych jest globalna dominacja odmiany cavendish (w zasadzie cała globnalna produkcja przeznaczana na eksport to właśnie ta odmiana) na plantacjach bananowych.

Zobacz także
ryby w hodowli ekologicznej

Wśród przyczyn problemów wymienia się także zmiany klimatyczne, a co za tym idzie bardziej sprzyjający chorobom grzybowym mikroklimat na plantacjach – zwrócili na to uwagę m.in. naukowcy z Wielkiej Brytanii.

Więcej informacji: Francuski Instytut CIRAD

 

Ten serwis używa cookies. Korzystając z niego wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Sprawdź naszą politykę prywatności.

Żadne materiały z tej strony nie mogą być jakikolwiek sposób powielane bez pisemnej zgody redakcji.