Pointe d’Or – ta odmiana bananów jest odporna na choroby grzybowe i nadaje się do rolnictwa ekologicznego

Pointe d’Or to odmiana bananów wyhodowana przez francuskich naukowców we współpracy z rolnikami z Gwadelupy i Martiniki. Największym sukcesem jest uzyskanie odporności na grzyba o nazwie czarna sigatoka. W skali globalnej zagraża on uprawom bananów.  

Pierwsze partie bananów „Pointe d’Or” sprzedaje francuska sieć Carrefour, ale tylko w sklepach BIO w rejonie Ile de Fance. Owoce posiadają certyfikat rolnictwa ekologicznego. Uprawiane są bez wykorzystania syntetycznych środków chemicznych. Na razie plantacje zajmują jedynie 35 hektarów.

Jeżeli banany „Pointe d’Or” spotkają się z pozytywnym odbiorem konsumentów, dystrybucja z pewnością się poszerzy. Frédéric Salmon, jeden z rolników uprawiających banany Pointe d’Or uważa, że: Dzięki swojej naturalnej odporności, banany Pointe d’Or będą przyszłością w regionie Guadelupy i Martyniki.

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

Naturalną odporność na grzyba o nazwie czarna sigatoka udało się uzyskać metodą krzyżowania, bez wykorzystania nowoczesnych technik genetycznych. Powstaniu odmiany Pointe d’Or towarzyszyło przygotowanie wytycznych dotyczących uprawy i ochrony przed szkodnikami.

Problem grzyba czarna sigatoka jest bardzo poważny. Zagraża on uprawom bananów na całym świecie. Sprawia, że nawet jedna trzecia kosztów ponoszonych podczas uprawy bananów związanych jest z zakupem i wykorzystaniem środków grzybobójczych).

Naukowcy zwracają uwagę, że jedną z przyczyn intensywnego rozwoju chorób grzybowych jest globalna dominacja odmiany cavendish (w zasadzie cała globnalna produkcja przeznaczana na eksport to właśnie ta odmiana) na plantacjach bananowych.

Wśród przyczyn problemów wymienia się także zmiany klimatyczne, a co za tym idzie bardziej sprzyjający chorobom grzybowym mikroklimat na plantacjach – zwrócili na to uwagę m.in. naukowcy z Wielkiej Brytanii.

Więcej informacji: Francuski Instytut CIRAD