Ekologiczne banany – owoce doskonałe?

blank

Kiedyś banany pojawiały się na polskich stołach tylko od święta. Obecnie spowszedniały, znaleźć je można niemal na każdym rogu. Nadal są jednak niemal nieodłącznym elementem świątecznych deserów.

Co czyni z banana owoc prawie doskonały?

1. Banan jest owocem niesamowicie higienicznym

Żółta skórka łatwo dająca się zdjąć, pozwala na spożycie bez ubrudzenia sobie rąk bananem i banana rękoma. Czy jest inny tak wygodny owoc?

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

2. Ma cudowny słodki smak.

3. Wartości odżywcze banana

jego wartość odżywcza, średnio 100 kcal na 100 g; bogactwo cukrów prostych (ale nie za wiele błonnika), witaminy (spore ilości beta-karotenu jako prowitaminy A, oraz znaczące ilości wit. B1 i B2, C). Wśród wielu składników mineralnych na uwagę zasługuje duża ilość potasu (co przybliża banana do naszych zakorzenionych w tradycji polskiej ziemniaków). Owoc w około 3/4 składa się z wody, dzięki czemu ugasi niejedno pragnienie.

4. Poprawia nastrój

Tak jak czekolada może wpływać na poprawę na stroju ze względu na duże ilości tryptofanu, mogącego w organizmie być przekształcane w serotoninę.

5. Dla rolników z krajów tzw. “Globalnego Południa” banan to roślina dość prosta w uprawie.

Choć ostatnio duże problemy stanowi rozwój chorób grzybowych i ten punkt nieco traci na aktualności. Sprawdźcie przepis na owsiankę z bananami i mango

autor: Andrzej Szeremeta

 

Brak postów do wyświetlenia