Teraz czytasz...
Ekologiczne banany – owoce doskonałe?
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl
Bio Kurier

Ekologiczne banany – owoce doskonałe?

Kiedyś banany pojawiały się na polskich stołach tylko od święta. Obecnie spowszedniały, znaleźć je można niemal na każdym rogu. Nadal są jednak niemal nieodłącznym elementem świątecznych deserów.

Co czyni z banana owoc prawie doskonały?

Banan jest owocem niesamowicie higienicznym

Żółta skórka łatwo dająca się zdjąć, pozwala na spożycie bez ubrudzenia sobie rąk bananem i banana rękoma. Czy jest inny tak wygodny owoc?

Banan ma cudowny słodki smak

Tego podpunktu chyba nie warto rozwijać 🙂

Wartości odżywcze banana

Jego wartość odżywcza, średnio 100 kcal na 100 g; bogactwo cukrów prostych (ale nie za wiele błonnika), witaminy (spore ilości beta-karotenu jako prowitaminy A, oraz znaczące ilości wit. B1 i B2, C). Wśród wielu składników mineralnych na uwagę zasługuje duża ilość potasu (co przybliża banana do naszych zakorzenionych w tradycji polskiej ziemniaków). Owoc w około 3/4 składa się z wody, dzięki czemu ugasi niejedno pragnienie.

Poprawia nastrój

Tak jak czekolada może wpływać na poprawę na stroju ze względu na duże ilości tryptofanu, mogącego w organizmie być przekształcane w serotoninę.

Dla rolników z krajów tzw. „Globalnego Południa” banan to roślina dość prosta w uprawie.

Choć ostatnio duże problemy stanowi rozwój chorób grzybowych i ten punkt nieco traci na aktualności. Sprawdźcie przepis na owsiankę z bananami i mango

Przeczytaj także: jak wykorzystać stare banany

autor: Andrzej Szeremeta

 

Ten serwis używa cookies. Korzystając z niego wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Sprawdź naszą politykę prywatności.

Żadne materiały z tej strony nie mogą być jakikolwiek sposób powielane bez pisemnej zgody redakcji.