Kiedyś banany pojawiały się na polskich stołach tylko od święta. Obecnie spowszedniały, znaleźć je można niemal na każdym rogu. Nadal są jednak niemal nieodłącznym elementem świątecznych deserów.
Co czyni z banana owoc prawie doskonały?
Banan jest owocem niesamowicie higienicznym
Żółta skórka łatwo dająca się zdjąć, pozwala na spożycie bez ubrudzenia sobie rąk bananem i banana rękoma. Czy jest inny tak wygodny owoc?
Banan ma cudowny słodki smak
Tego podpunktu chyba nie warto rozwijać 🙂
Wartości odżywcze banana
Jego wartość odżywcza, średnio 100 kcal na 100 g; bogactwo cukrów prostych (ale nie za wiele błonnika), witaminy (spore ilości beta-karotenu jako prowitaminy A, oraz znaczące ilości wit. B1 i B2, C). Wśród wielu składników mineralnych na uwagę zasługuje duża ilość potasu (co przybliża banana do naszych zakorzenionych w tradycji polskiej ziemniaków). Owoc w około 3/4 składa się z wody, dzięki czemu ugasi niejedno pragnienie.
Poprawia nastrój
Tak jak czekolada może wpływać na poprawę na stroju ze względu na duże ilości tryptofanu, mogącego w organizmie być przekształcane w serotoninę.
Dla rolników z krajów tzw. „Globalnego Południa” banan to roślina dość prosta w uprawie.
Choć ostatnio duże problemy stanowi rozwój chorób grzybowych i ten punkt nieco traci na aktualności. Sprawdźcie przepis na owsiankę z bananami i mango
Przeczytaj także: jak wykorzystać stare banany
autor: Andrzej Szeremeta