Ekologiczne banany – owoce doskonałe?

Kiedyś banany pojawiały się na polskich stołach tylko od święta. Obecnie spowszedniały, znaleźć je można niemal na każdym rogu. Nadal są jednak niemal nieodłącznym elementem świątecznych deserów.


 

 

Co czyni z banana owoc prawie doskonały?

Po pierwsze – jest owocem niesamowicie higienicznym. Żółta skórka łatwo dająca się zdjąć, pozwala na spożycie bez ubrudzenia sobie rąk bananem i banana rękoma. Czy jest inny tak wygodny owoc?


Po drugie – ma cudowny słodki smak.

 Po trzecie – jego wartość odżywcza, średnio 100 kcal na 100 g; bogactwo cukrów prostych (ale nie za wiele błonnika), witaminy (spore ilości beta-karotenu jako prowitaminy A, oraz znaczące ilości wit. B1 i B2, C). Wśród wielu składników mineralnych na uwagę zasługuje duża ilość potasu (co przybliża banana do naszych zakorzenionych w tradycji polskiej ziemniaków). Owoc w około 3/4 składa się z wody, dzięki czemu ugasi niejedno pragnienie.

 Po czwarte – tak jak czekolada może wpływać na poprawę na stroju ze względu na duże ilości tryptofanu, mogącego w organizmie być przekształcane w serotoninę.


 Po piąte – dla rolników z krajów tzw. “Globalnego Południa” banan to roślina dość prosta w uprawie.

Nie powinien dziwić fakt, że banan to popularny owoc uprawiany w wielu odmianach w wielu krajach strefy międzyzwrotnikowej od Azji, Australii po Afrykę i Amerykę. Niestety nie jest nam dane cieszyć się dużą różnorodnością odmian banana. Nie zapominajmy, że jeśli możemy, to warto kupić ekologiczne banany oznaczone znakiem Fair Trade. Dzięki temu my będziemy cieszyć się smakiem bananów, a producenci godziwą zapłatą za produkcję tego prawie doskonałego owocu.

autor: Andrzej Szeremeta


zdjęcie: Karol Przybylak