Teraz czytasz...
Trendy w żywności funkcjonalnej i ekologicznej prezentowane na Międzynarodowych Targach Żywności

Trendy w żywności funkcjonalnej i ekologicznej prezentowane na Międzynarodowych Targach Żywności

żywność ekologiczna na targach żywności

Międzynarodowe Targi Żywności i Napojów WorldFood Poland to jedno z największych w Polsce wydarzeń dla branży spożywczej. Niezmiennie od 11 lat wystawcy prezentują na targach najciekawsze nowinki związane nie tylko z samą żywnością, lecz także z jej produkcją czy transportem. To ogromna szansa zarówno dla samych wystawców, jak i dla gości na poznanie trendów, które w najbliższych latach mogą na dobre rozgościć się w sklepach, restauracjach i domowych kuchniach.

WorldFood Poland to też miejsce nawiązywania relacji biznesowych z przedstawicielami handlowymi nowych i uznanych marek oraz producentami i dostawcami żywności. Jakie trendy w żywności funkcjonalnej i ekologicznej są szczególnie widoczne na targach gastronomicznych w Warszawie?

Żywność ekologiczna na targach żywności WorldFood Poland

W dniach od 8 do 10 kwietnia 2025 r., po raz kolejny warszawską halę EXPO XXI przepełniły branżowe nowinki, w tym w zakresie żywności ekologicznej. To gałąź branży spożywczej, która od wielu lat dynamicznie rozwija się w Polsce. Strefa poświęcona zielonej żywności na biznesowych targach jest miejscem, w którym wystawcy prezentują certyfikowaną żywność organiczną oraz niskoprzetworzoną, naturalną i produkowaną tradycyjnymi metodami.

W strefie eko można poznać produkty firm związanych z żywnością Free From, czyli żywność bez cukru, laktozy czy glutenu.

Jakie trendy w świecie ekologicznej żywności są szczególnie zauważalne?

Transformacja ekologiczna w branży spożywczej – poza samą żywnością – pokazuje nowe podejście firm i ich klientów do ochrony środowiska.

W związku z nowymi regulacjami, które dotyczą użycia jednorazowych plastikowych opakowań w krajach Unii Europejskiej i coraz większą świadomością konsumentów dotyczącego tego, co jest przyjazne dla środowiska, sporym zainteresowaniem cieszą się opakowania biodegradowalne. Niektóre z nich łatwo się kompostują i szybko rozkładają, a inne można nawet zjeść – to na przykład opakowania z wodorostów, grzybni czy skrobi ziemniaczanej.

żywność ekologiczna na targach żywności

Spotkania targowe pokazują również, że na popularności zyskuje szeroko pojmowany trend zero waste i wykorzystanie wszystkich składników, po które sięgają restauratorzy i producenci żywności. Gotowanie bulionów z obierek od jarzyn czy przygotowywanie zdrowych i lekkich chipsów z resztek warzyw to coraz popularniejsze zjawiska, które pozwalają na zmniejszenie ilości marnowanego jedzenia.

Warto wspomnieć jeszcze zmiany ważne dla lokalnych społeczności. Trend związany z sięganiem po produkty dostępne w okolicy wspiera lokalną gospodarkę i pozytywnie wpływa na środowisko. Brak konieczności transportu żywności na dalekie dystanse realnie zmniejsza ślad węglowy.

Zielona żywność funkcjonalna

Zielona żywność funkcjonalna zawiera składniki odżywcze, które wpływają na zdrowie. Umiejętnie wpleciona w codzienny jadłospis może poprawić pracę układu trawiennego, wzmocnić odporność, opóźnić naturalne procesy starzenia się skóry, a nawet zmniejszyć ryzyko zachorowania na choroby cywilizacyjne.

Żywność funkcjonalna zawiera składniki bioaktywne, takie jak:

  • antyoksydanty,
  • probiotyki,
  • błonnik
  • witaminy i minerały.

Do żywności funkcjonalnej zalicza się także fermentowane produkty roślinne (potocznie znane jako mleko migdałowe, mleko sojowe itp.). Ze względu na walory smakowe i działanie prozdrowotne, napoje na bazie roślin strączkowych są coraz szerzej dostępne i chętniej wybierane, nie tylko przez wegan.

Superfoods

Z kolei superfoods, to rodzaj żywności, która jest niezwykle bogata w składniki odżywcze. Najbardziej znane przykłady to spirulina (proszek z mikroalg), jagody acai, jagody goji i nasiona chia. To rodzaj żywności, którą można dodawać do wielu dań. Spośród produktów superfoods możemy wymienić również znane nam borówki, szpinak, kurkumę, awokado czy żurawinę.

Zobacz także
tarasola

żywność ekologiczna na targach żywności

Zamienniki białka mięsnego

Ważnym tematem związanym z żywnością funkcjonalną i przykładami prezentowanymi w trakcie targów zdrowej żywności jest także zastępowanie białka zwierzęcego tym o roślinnym pochodzeniu. Wystawcy takich produktów mogą wyjaśniać przy swoich stoiskach lub podczas debat, dlaczego warto zamienić niektóre mięsne posiłki na dania z dodatkiem białka grochu, soczewicy albo grzybów.

W podjęciu podobnych kroków w stronę diety zdrowszej i lżejszej mogą pomóc nowe technologie, które personalizują dietę na podstawie analizy danych. Firmy z branży spożywczej, które z nich korzystają, swoimi produktami łatwiej mogą odpowiadać na potrzeby klientów.

Trendy na targach żywności

Na koniec warto wspomnieć o innych trendach w żywności funkcjonalnej i ekologicznej, które koncentrują się wokół technologii i zrównoważonego rozwoju. Targi żywności to miejsce, w którym zwraca się także uwagę na rolę komunikacji z konsumentami, której celem jest zachęcanie do sięgania po roślinne zamienniki białka zwierzęcego i nabiału, a także uświadomienie o wpływie zakupów spożywczych na ślad węglowy.

Poruszane tematy to także nowoczesne metody upraw – takie jak rolnictwo pionowe i miejskie, pozwalające efektywnie wykorzystać nawet niewielką przestrzeń do uprawy roślin, z których produkowana jest zielona żywność funkcjonalna i żywność ekologiczna.

Ten serwis używa cookies. Korzystając z niego wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Sprawdź naszą politykę prywatności.

Żadne materiały z tej strony nie mogą być jakikolwiek sposób powielane bez pisemnej zgody redakcji.