Jabłecznik to ciasto proste i szybkie. To świetny (i smaczny) sposób na zużycie większej ilości jabłek z własnego ogrodu lub lokalnego sadu. Zapach jabłecznika wrowadza przytulny, domowy klimat i kojarzy się z dzieciństwem.
O jabłkach papierówkach
Jabłka papierówki to wczesna, letnia odmiana jabłek o jasnozielonej, cienkiej skórce i soczystym, lekko kwaskowatym miąższu. Dojrzewają zazwyczaj już w lipcu. Są cenione przez osoby, które chcą cieszyć się świeżymi jabłkami latem. Ich smak jest delikatny, odświeżający i idealnie nadaje się do jedzenia na surowo oraz do przygotowywania kompotów i przetworów. Papierówki szybko się psują po zerwaniu, dlatego najlepiej spożywać je od razu lub wykorzystywać do wypieków, np. szarlotek czy jabłeczników. To odmiana szczególnie lubiana w polskich ogrodach za łatwość uprawy i obfite plony.
Składniki:
jabłka EKO papierówki
¾ kg mąki ekologicznej bio,
4 żółtka,
1 kubek kwaśnej śmietany bio,
½ kostki masła bio,
¾ szklanki cukru bio,
1 płaska łyżka proszku do pieczenia bio,
Sposób przygotowania: