Warzywa ekologiczne bez opakowań – tego domagało się wielu klientów. Tymczasem obwarowania prawne zmuszały producentów do pakowania ich, aby uniknąć wymieszania z surowcami konwencjonalnymi. Wdrożona przez Farmę Świętokrzyską technologia „świetlnych tatuaży” rozwiązuje problem.
Jest to metoda w pełni bezpieczna, zgodna z normami UE, a oznakowane produkty zachowują pełnię wartości odżywczych.
Ze względu na konieczność wyraźnego oznakowania warzyw i owoców, które pochodzą z upraw ekologicznych, producenci byli zmuszeni pakować je w oddzielne opakowania lub znakować naklejkami. Farma Świętokrzyska bardzo szybko zrezygnowała z plastiku na rzecz biodegradowalnej folii z kukurydzy i celulozy, ale – jak mówi prezes firmy Łukasz Gębka – to nadal nie było idealnym rozwiązaniem.
Na początek dynia i seler BIO
Stąd przełomowa decyzja, aby wykorzystać innowacyjną metodę tzw. natural brandingu i znakować ekologiczne warzywa i owoce za pomocą naturalnego światła. Pierwszymi warzywami dostępnymi z tym oznakowaniem są dynia piżmowa oraz seler z linii BIO Organic, dostępne od początku grudnia w sklepach sieci Lidl.
To przełom na rynku żywności ekologicznej w Polsce. Od dziś klienci mogą w pełni cieszyć się bio produktami, bez wyrzutów sumienia, że generują niepotrzebne odpady
– mówi prezes Farmy Świętokrzyskiej Łukasz Gębka.
Warzywa ekologiczne bez opakowań – jak to działa?
Metoda naturalnego znakowania warzyw i owoców pozwala na rezygnację z opakowań na rzecz znaku naniesionego bezpośrednio i bezdotykowo na skórkę za pomocą naturalnego światła, które w niewielkim stopniu zmienia naturalny pigment warzywa, nie uszkadzając jego komórek. Technologia została opracowana przez firmę Laser Food przy wsparciu unijnego programu Eco-innovation i zgodnie z unijnymi normami. Farma Świętokrzyska dokonuje znakowania w swoim zakładzie w Borii koło Ostrowca Świętokrzyskiego.
Ważne dla nas było, aby ten sposób znakowania nie ingerował w warzywa, by pozostały one pełnowartościowe, a sama metoda była jak najbardziej neutralna dla środowiska
– podkreśla Łukasz Gębka.
Farma Świętokrzyska, czyli…
Farma Świętokrzyska to certyfikowane ekologiczne gospodarstwo rolne, a jednocześnie jedna z największych polskich firm oferujących ekologiczne warzywa, owoce oraz przetwory. Firma zatrudnia 160 pracowników, a na 348 hektarach uprawia ponad 30 rodzajów ekologicznych warzyw i owoców. We własnej przetwórni produkuje obecnie ponad 60 bio-produktów, bazujących na zdrowych, autorskich recepturach.
Współpracuje zarówno z dużymi sieciami handlowymi, jak i odbiorcami hurtowymi i detalicznymi. Swoje produkty oferuje również we własnym sklepie internetowym BIOzFarmy.pl.