Farma Świętokrzyska. Stawiamy na proekologiczne opakowania

–Wychodzimy zupełnie z plastiku – zapowiada Łukasz Gębka, prezes Farmy Świętokrzyskiej. – W większości przypadków przeszliśmy już na celulozę i PLA. Mocno interesujemy się tym tematem i na pewno będziemy wprowadzać kolejne proekologiczne rozwiązania – zapowiada.


Obecnie w większości produktów wykorzystujemy już tacki kartonowe, a nie styropianowe

– tłumaczy Łukasz Gębka.

Dlaczego warzywa i owoce ekologiczne są sprzedawane w opakowaniach?

Opakowywanie warzyw i owoców BIO zapobiega przypadkowemu lub celowemu wymieszaniu żywności ekologicznej z produktami konwencjonalnymi. Do stosowania takich rozwiązań producentów i sprzedawców obliguje prawo.

Łukasz Gębka
Łukasz Gębka, prezes Farmy Świętokrzyskiej

Przez wiele lat wykorzystywano opakowania plastikowe, co spotykało się nierzadko z krytyką wśród konsumentów.

Słuchamy tych głosów, ale sami mamy też ekologiczną świadomość. W większości przypadków przeszliśmy już na celulozę i PLA. Mocno interesujemy się tym tematem i na pewno będziemy wprowadzać kolejne proekologiczne rozwiązania

mówi Łukasz Gębka.

Odważysz się być zero waste?

farma świętokrzyska

Farma Świętokrzyska, czyli…

największy polski dostawca ekologicznych warzyw. Gospodarstwo zajmuje areał 140 ha oraz współpracuje poprzez umowy kontraktacyjne z 50 innymi gospodarstwami ekologicznymi. Prowadzi też własną przetwórnię.