–Wychodzimy zupełnie z plastiku – zapowiada Łukasz Gębka, prezes Farmy Świętokrzyskiej. – W większości przypadków przeszliśmy już na celulozę i PLA. Mocno interesujemy się tym tematem i na pewno będziemy wprowadzać kolejne proekologiczne rozwiązania – zapowiada.
Obecnie w większości produktów wykorzystujemy już tacki kartonowe, a nie styropianowe
– tłumaczy Łukasz Gębka.
Dlaczego warzywa i owoce ekologiczne są sprzedawane w opakowaniach?
Opakowywanie warzyw i owoców BIO zapobiega przypadkowemu lub celowemu wymieszaniu żywności ekologicznej z produktami konwencjonalnymi. Do stosowania takich rozwiązań producentów i sprzedawców obliguje prawo.
Przez wiele lat wykorzystywano opakowania plastikowe, co spotykało się nierzadko z krytyką wśród konsumentów.
Słuchamy tych głosów, ale sami mamy też ekologiczną świadomość. W większości przypadków przeszliśmy już na celulozę i PLA. Mocno interesujemy się tym tematem i na pewno będziemy wprowadzać kolejne proekologiczne rozwiązania
mówi Łukasz Gębka.
Farma Świętokrzyska, czyli…
największy polski dostawca ekologicznych warzyw. Gospodarstwo zajmuje areał 140 ha oraz współpracuje poprzez umowy kontraktacyjne z 50 innymi gospodarstwami ekologicznymi. Prowadzi też własną przetwórnię.