Zakup żywności ekologicznej w sklepach sieciowych jest w zdecydowanej większości przypadków podejmowany pod wpływem chwilowego impulsu – uważa Łukasz Gębka, prezes Farmy Świętokrzyskiej.
Z naszych obserwacji wynika, że klienci decyzję o zakupie ekologicznych warzyw podejmują często spontanicznie. Dlatego bardzo ważne jest to, że stały się one dostępne, ale w dłuższej perspektywie zarówno Farma Świętokrzyska, jak i cała branża ekologiczna musi stawiać na edukację konsumentów i budowanie świadomości w zakresie tego, co gwarantuje unijne logo żywności ekologicznej
– mówi Łukasz Gębka, prezes Farmy Świętokrzyskiej.
Farma Świętokrzyska, czyli…
Farma Świętokrzyska to największy polski dostawca ekologicznych warzyw. Farma zajmuje areał 140 ha oraz współpracuje poprzez umowy kontraktacyjne z 50 innymi gospodarstwami ekologicznymi. Prowadzi też własną przetwórnię.