Teraz czytasz...
Tarta z kajmakiem. Nie tylko na Wielkanoc!
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl

Tarta z kajmakiem. Nie tylko na Wielkanoc!

tarta kajmakowa

Tarta z kajmakiem to ciasto, kt贸re znika ze sto艂u w okamgnieniu. Smakuje rewelacyjnie i jest bardzo prosta w przygotowaniu. Zrobisz j膮 szybko z 艂atwo dost臋pnych sk艂adnik贸w. Zanim jednak przyst膮pisz do pieczenia, zapoznaj si臋 ze wskaz贸wkami, kt贸re sprawi膮, 偶e wypiek na pewno si臋 uda!

Tarta kajmakowa na Wielkanoc

W czasie 艣wiat wielkanocnych na sto艂ach kr贸luj膮 babki i mazurki. Coraz cz臋艣ciej jednak poszukujemy bardziej oryginalnych ciast. I tu rewelacyjnie sprawdzi si臋 tarta kajmakowa.

Przygotujesz j膮 bardzo szybko. Mo偶esz te偶 ciasto zrobi膰 2-3 dni wcze艣niej i przechowa膰 je w lod贸wce (ale bez masy!). Takie szybkie ciasto z mascarpone i mas膮 kr贸wkow膮 powinno zasmakowa膰 ka偶demu. I dzieciom, i doros艂ym. Pami臋tajcie jednak, 偶e to deser do艣膰 kaloryczny, wi臋c spacer po przek膮sce obowi膮zkowy 馃槈

Tarta kajmakowa 鈥 przepis

tarta kajmakowa

Tarta kajmakowa [przepis]

Tarta kajmakowa jest s艂odka i kusz膮ca s艂onym karmelem. Jest szybka w przygotowaniu i bardzo efektowna. Ale uwaga: to bomba kaloryczna! Ale w ko艅cu to przepis 艣wi膮teczny 馃檪
鈥 Je艣li upieczesz dzie艅 wcze艣niej kruchy sp贸d, to mo偶esz j膮 doko艅czy膰 w ostatniej chwili, nawet tu偶 przed podaniem na st贸艂. Wystarczy tylko wymiesza膰 mas臋 kajmakow膮 z mascarpone, nieco przyozdobi膰 z wierzchu i gotowe
鈥 podpowiada Viola Grzelka, autorka przepisu. W jej drugiej ksi膮偶ce "Mamucie Przysmaki. Przepisy na wiosn臋 i lato", znajdziecie rozdzia艂 "Wielkanoc" ,w kt贸rym jest mn贸stwo inspiruj膮cych przepis贸w na 艣wi膮teczne dania (s艂odkie i wytrawne).

Sk艂adniki
  

Kruchy sp贸d

  • 125 g sch艂odzonego mas艂a oraz dodatkowo do wysmarowania formy
  • 1 艂y偶ka bu艂ka tarta do wysypania formy
  • 150 g m膮ki
  • 25 g cukru pudru
  • szczypta soli
  • 1-2 艂y偶ki lodowatej wody

Masa

  • 200-400 g masy kajmakowej
  • 1/3 艂y偶eczki soli
  • 250 g mascarpone

Opcjonalnie

  • 100 ml 艣mietanki kremowej 30 proc. sch艂odzonej, ubitej i wymieszanej z 2-3 艂y偶kami mascarpone do ozdoby
  • 200-250 ml sch艂odzonej 艣mietanki kremowej 30 proc. do ubicia z mascarpone i kajmakiem wtedy dodatkowo 1 艂y偶eczka 偶elatyny rozpuszczonej w 2 艂y偶kach ciep艂ej wody
  • 艣wie偶e jadalne kwiaty do ozdoby

Przygotowanie
 

  • Form臋 na tart臋 wysmaruj mas艂em i opr贸sz bu艂k膮 tart膮.
  • Wymieszaj m膮k臋 z cukrem pudrem i z sol膮, dodaj sch艂odzone mas艂o pokrojone na niewielkie kawa艂ki i rozetrzyj opuszkami palc贸w na mokry piasek.
  • Nast臋pnie dodaj zimn膮 wod臋 i szybko zagnie膰 ciasto, uformuj kul臋. Sp艂aszcz j膮, zawi艅 w foli臋 i schowaj do lod贸wki na p贸艂 godziny lub nawet 2-3 dni.
  • Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Sch艂odzone ciasto rozwa艂kuj pomi臋dzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia na okr膮g o 艣rednicy ok. 30 cm i grubo艣ci ok. 5 mm. Prze艂贸偶 ciasto do formy. Nadmiar odetnij, zr贸b rant i nak艂uj sp贸d widelcem.
  • Wstaw form臋 z ciastem do nagrzanego piekarnika i piecz ok. 25 minut (15 minut przykryte i 10 minut odkryte). Pozostaw do ca艂kowitego wystudzenia.
  • Stopniowo dodawaj kajmak do mascarpone i mieszaj 艂y偶k膮, nie mikserem.
  • Dodaj s贸l i wy艂贸偶 mas臋 na ca艂kowicie ostudzone kruche ciasto.
  • OPCJONALNIE: Zanim przygotujesz mas臋, mo偶esz od艂o偶y膰 niewielk膮 ilo艣膰 mascarpone (1-2艂y偶ki), ubi膰 razem ze sch艂odzon膮 艣mietank膮 kremow膮, a nast臋pnie rozsmarowa膰 fantazyjnie na wierzchu masy kajmakowej, maluj膮c 艂y偶eczk膮 delikatny wz贸r. Zamiast tego albo dodatkowo mo偶esz ozdobi膰 tart臋 sezonowymi jadalnymi kwiatami, np. fio艂kami.
  • Je艣li nie podajesz tarty od razu, koniecznie schowaj j膮 do lod贸wki!
S艂owa kluczowe ciasto na Wielkanoc, ciasto z kajmakiem, potrawy na Wielkanoc, tarta
Pr贸bowa艂e艣/a艣 ju偶 tego przepisu?Let us know how it was!

Jak zrobi膰 domowy kajmak?

Tarta z mas膮 kajmakow膮 wymaga… kajmaku oczywi艣cie. Mo偶emy go co prawda kupi膰 w ka偶dym sklepie, jednak mo偶na te偶 zrobi膰 go samemu.

W wysokim garnku zalej wod膮 puszk臋 skondensowanego mleka s艂odzonego (ok. 400 g) i gotuj na 艣rednim ogniu pod przykryciem ok. 2 godzin. W razie potrzeby uzupe艂niaj wod臋, tak aby puszka by艂a ca艂kowicie zanurzona. Otw贸rz puszk臋 dopiero po wystudzeniu. To bardzo wa偶ne, bo mo偶na si臋 poparzy膰 tryskaj膮c膮 pod ci艣nieniem gor膮c膮 mas膮!

Najlepiej kajmak przygotowa膰 dzie艅 wcze艣niej, gdy偶 do mascarpone trzeba doda膰 ca艂kowicie wystudzony.

Tarta z kajmakiem 鈥 wskaz贸wki

Deser z mas膮 kajmakow膮 jest co prawda bardzo 艂atwy w przygotowaniu, jednak warto pami臋ta膰 o kilku kwestiach.

  • Je艣li masz wi臋ksz膮 form臋, to zwi臋ksz odpowiednio ilo艣膰 ciasta.
  • Zamiast wa艂kowa膰 sch艂odzone ciasto, mo偶esz od razu po wyrobieniu wylepi膰 nim form臋, wstawi膰 do lod贸wki na 30 minut i nak艂u膰 widelcem przed upieczeniem.
  • Sp贸d najlepiej jest upiec w silikonowej formie lub formie na tart臋 z ruchomym dnem. Ciasto ma wtedy 艂adny kszta艂t i nie ma problemu z jego krojeniem.
  • Nie miksuj mascarpone, bo masa si臋 nie zestali. Najlepiej powoli dodawaj do serka mas臋 kajmakow膮 i u偶ywaj tylko 艂y偶ki lub miksera na wolnych obrotach.
  • Mas臋 z serka i kajmaku mo偶esz r贸wnie偶 w ca艂o艣ci wymiesza膰 z ubit膮 艣mietank膮, jest w贸wczas mniej s艂odka. Warto doda膰 do niej 偶elatyn臋, wtedy lepiej trzyma form臋.
  • Tarta z kremem kajmakowym rewelacyjnie wygl膮da obsypana mieszank膮 bakalii lub posiekanymi orzeszkami ziemnymi.

Przepis na tart臋 mo偶na te偶 pobra膰 na stronie bloga „Mamucie Przysmaki„.

Polecamy te偶 inne przepisy autorstwa Violi Grzelki. Znajdziecie je w ksi膮偶kach „Mamucie Przysmaki. Przepisy na jesie艅, zim臋 i przedwio艣nie” oraz „Mamucie Przysmaki. Przepisy na wiosn臋 i lato„. Niekt贸re z nich s膮 te偶 w naszym serwisie. Szczeg贸lnie polecamy wielkanocn膮 babk臋 dro偶d偶ow膮.

Ten serwis u偶ywa cookies. Korzystaj膮c z niego wyra偶asz zgod臋 na u偶ywanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przegl膮darki. Sprawd藕 nasz膮聽polityk臋 prywatno艣ci.

呕adne materia艂y z tej strony nie mog膮 by膰 jakikolwiek spos贸b powielane bez pisemnej zgody redakcji.