Teraz czytasz...
Pieczona owsianka z owocami [przepis]

Pieczona owsianka z owocami [przepis]

Agnieszka Gotówka
pieczona owsianka z owocami

Pieczona owsianka z owocami to propozycja na śniadanie dla dużych i małych. Jest nieco inna niż tradycyjna wersja tego dania, a do tego smaczna i można ją zabrać w podróż lub do pracy. Jak ją przygotować?

Pieczona owsianka na śniadanie i na deser

O tym, że owsianka jest zdrowa, nie trzeba nikogo przekonywać. To faktycznie jedno z bardziej lubianych przez dietetyków dań. Najczęściej przygotowujemy owsiankę na mleku lub napoju owsianym, rzadziej na wodzie. Hitem ostatnich lat jest też nocna owsianka, a także ta w wersji zapiekanej.

I to właśnie do tej ostatniej chcemy Was przekonać, bo jest nie tylko smaczna, ale i pożywna. Nie jest trudna w przygotowaniu, choć trzeba uczciwie przyznać, że na jej zrobienie potrzeba nieco więcej czasu. Warto więc o niej pamiętać np. w leniwe sobotnie poranki.

A dlaczego warto?

Zapiekana owsianka to dobra opcja dla każdego: mogą ją jeść dorośli i dzieci. Główny składnik tego dania – płatki owsiane – to cenne źródło błonnika pokarmowego, z czego połowa to beta-glukany, które obniżają poziom cholesterolu we krwi, wspomagają leczenie chorób jelit i, poprzez zapobieganie zaparciom, zmniejszają ryzyko raka jelita grubego.

→ Przeczytaj również: Jak zrobić owsiankę?

W płatkach owsianych jest też sporo białka (o 10-20 proc. niż w innych zbożach), a obecny w nich tłuszcz obfituje w nienasycone kwasy tłuszczowe (głównie oleinowy i linolowy). Do tej listy cennych składników płatków owsianych trzeba też dopisać obecne w nich przeciwutleniacze, takie jak kwasy hydroksybenzoesowe i hydroksycynamonowe oraz fityniany.

Owsianka uzupełnia zapotrzebowanie na tiaminę, kwas pantotenowy oraz witaminę E, a także cynk, magnez, wapń, fosfor, żelazo i krzem. Zawiera małą ilość sodu, co jest korzystne w diecie osób z niewydolnością krążenia i nadciśnieniem tętniczym.

pieczona owsianka

Jak zrobić pieczoną owsiankę?

Bez względu na to, jaki przepis wykorzystasz, warto pamiętać o kilku uniwersalnych zasadach:

  • Możesz zrobić jedną zapiekaną owsiankę (w dużym naczyniu żaroodpornym) albo kilka mniejszych porcji. Wsypując płatki pamiętaj, by sięgały nie więcej niż do połowy naczynia lub naczynek.
  • Nie bój się modyfikować przepisów według swoich potrzeb. Pieczona owsianka z jabłkiem będzie tak samo dobra z innymi owocami, np. malinami albo śliwkami. Możesz też zamiast rodzynek dodać suszoną żurawinę albo pokrojone morele (→ przeczytaj, dlaczego warto wybierać bakalie ekologiczne).
  • Płatki owsiane możesz wymieszać z siemieniem lnianym lub babką płesznik.
  • Przed podaniem owsiankę możesz polać syropem klonowym lub miodem (→ przeczytaj, czym miód ekologiczny różni się od konwencjonalnego).
  • Jeśli mleko lub napój owsiany ugotujesz z kakao oraz niewielką ilością cukru lub miodu, wyjdzie obłędna w smaku pieczona owsianka czekoladowa.
  • Taka owsianka zapiekana z owocami (zwłaszcza sezonowymi) to idealna propozycja na deser. Takie danie można też zabrać ze sobą do pracy.
  • Do przygotowania owsianki (w każdej wersji) polecamy płatki owsiane ekologiczne (1 kg kosztuje ok. 11 zł). Mamy wówczas pewność, że pozbawione są m.in. glifosatu.
  • → Sprawdź też inne, niektóre mniej oczywiste, dodatki do owsianki

Ile piec owsiankę?

Większość przypisów podaje, że pieczona owsianka wymaga ok. 25-30 min. pieczenia. Wiele jednak zależy od piekarnika, stąd może być tak, że danie będzie gotowe już po ok. 20 min.

Temperatura pieczenia powinna wynosić 180-200°C.

→ Przeczytaj także: Jak zrobić owsiankę na mleku?

Pieczona owsianka: przepis

Owsianka zapiekana z owocami

Ten przepis na owsiankę cechuje prostota: danie przygotujesz szybko z łatwo dostępnych składników. Jest przy tym smaczne, pożywne i dodaje energii. Opracowały go dwie dietetyczki – Magdalena Czyrynda-Koleda i Monika Stromkie-Złomaniec, autorki książki „Karmię piersią, jem zdrowo„, w której rozprawiają się z mitami dotyczącymi odżywiania w czasie laktacji.

Składniki:

  • 100 g płatków owsianych górskich
  • 250 ml mleka 2 proc. lub mleka owsianego bez cukru
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
  • 1 łyżka płatków migdałowych
  • 1 jajko
  • 1 mały banan
  • 200 g ulubionych owoców sezonowych, np. maliny, czarne jagody, truskawki
  • szczypta cynamonu
  • odrobina masła do wysmarowania formy

→ Przeczytaj także: Przejrzałe banany. 7 pomysłów na ich wykorzystanie

Zobacz także
żywność ekologiczna a klimat

Przygotowanie

  • Drobne owoce umyj i osusz na ręczniku papierowym (w okresie zimowym możesz użyć owoców mrożonych).
  • Płatki migdałowe podpraż chwilę na suchej patelni.
  • Banana pokrój w kostkę.
  • Jajka roztrzep widelcem.
  • Mleko podgrzej z dodatkiem wiórków kokosowych.
  • Do mleka dosyp płatki owsiane i odstaw na ok. 10–15 min do napęcznienia.
  • Dodaj jajka, pokrojone banany, cynamon i owoce. Wszystko delikatnie wymieszaj.
  • Gotową masę owsiankową przełóż do naczynia do zapiekania, wysmarowanego delikatnie masłem.
  • Piecz owsiankę w temperaturze 180°C przez 30 min lub do momentu, aż się zarumieni.
  • Po ostygnięciu i posypaniu płatkami migdałowymi owsianka jest gotowa do spożycia.

Pieczona owsianka z marchewką

Przepis ten opracowała Marta Miśkiewicz, psychodietetyczka i specjalistka żywienia dzieci 0-6 lat, autorka bloga Raczkujac.pl – ambasadorka kampanii „Jedz owoce i warzywa – w nich największa moc się skrywa!”.

Składniki na ok. 3-4 porcje:

  • 1 szklanka płatków owsianych (lub miksu płatków owsianych i jaglanych
  • 1 marchewka
  • 1 gruszka lub jabłko
  • garść posiekanych orzechów laskowych lub włoskich
  • 3 suszone śliwki
  • 1 i 2/3 szklanki mleka (zwykłego lub napoju roślinnego)
  • szczypta cynamonu

Przygotowanie

  • Jabłko i marchewkę umyj i obierz, a następnie zetrzyj na tarce.
  • Do naczynia żaroodpornego wsyp płatki.
  • Dodaj tarte jabłko, marchewkę, posiekane orzechy i pokrojone w drobną kostkę suszone śliwki.
  • Następnie całość zalej mlekiem i dokładnie wymieszaj. Wierzch posyp cynamonem.
  • Piekarnik rozgrzej do 180°C. Piecz owsiankę przez ok. 30 minut.

Wskazówki:

  • Nadmiar owsianki możesz odłożyć do lodówki i podać następnego dnia. Możesz też upiec ją z wyprzedzeniem.

Granola z płatków i otrębów owsianych

To nieco inna owsianka z piekarnika, bo w wersji chrupiącej i idealnej do jogurtu naturalnego. Przepis opracowała Marta Wysogląd – dietetyczka, autorka bloga kulinarnego JemzDietetykiem.pl i ekspertka III edycji kampanii „Glutenowy zawrót głowy – obalamy mity, potwierdzamy fakty”.

granola owsianka pieczona
Pieczona owsianka jako granola

Składniki:

  • 150 g płatów owsianych
  • 50 g otrębów owsianych
  • 50 g orzechów laskowych
  • 50 g nasion słonecznika
  • 20 g pestek dyni
  • 50 g masła
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 3 łyżeczki miodu
  • do podania na 1 porcję: 100 g jogurtu naturalnego

Przygotowanie

  • W misce wymieszaj płatki owsiane i otręby owsiane.
  • Orzechy laskowe posiekaj, dodaj do płatków.
  • Dodaj nasiona słonecznika, pestki dyni i wymieszaj.
  • W rondelku rozpuść masło z miodem.
  • Roztopione masło z miodem wlej do płatków z orzechami, dodaj cynamon i mieszaj, aż wszystkie składniki się połączą.
  • Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, rozłóż granolę i włóż do piekarnika nagrzanego na 190°C na 25 min.
  • Gotową granolę podawaj z jogurtem naturalnym.

Ten serwis używa cookies. Korzystając z niego wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Sprawdź naszą politykę prywatności.

Żadne materiały z tej strony nie mogą być jakikolwiek sposób powielane bez pisemnej zgody redakcji.