Płatki owsiane są tanie, dobre i można je wykorzystać na wiele różnych sposobów. Warto je mieć pod ręką w kuchni, ale sprawdzą się również w kosmetyce naturalnej. Do czego warto je wykorzystać? I czym się kierować przy ich zakupie?
Płatki owsiane. Jak powstają?
Płatki owsiane (to na nich bazuje owsianka) produkuje się z obłuskanego ziarna owsa siewnego, zboża pełnego istotnych dla organizmu składników. W jego ziarnach znajdują się nie tylko liczne witaminy (zwłaszcza te z grupy B), ale również niezbędne do prawidłowego funkcjonowania pierwiastki takie jak: żelazo, magnez, wapń, sód, potas. Wiele w nich również błonnika pokarmowego oraz luteiny, a do tego owies jest lekkostrawny i bogaty w wartościowe tłuszcze i węglowodany.
→ Przeczytaj również: Produkty bogate w żelazo [lista top 10]
Te dostępne na rynku są przetworzone w niewielkim stopniu (stąd przed spożyciem wymagają gotowania). Są też płatki błyskawiczne (o najmniejszej zawartości wody, gotowe do spożycia od razu) oraz płatki górskie, które uzyskuje się przez hydratacje ziarna przed dalszym przerobem, co warunkuje jego rozmiękczenie i umożliwia spożycie na zimno.
→ Przeczytaj również: Jak zrobić owsiankę?
Najczęściej po płatki owsiane sięgamy rano, bo to najzdrowsze płatki śniadaniowe. Można przygotować z nich owsiankę, ale też dodać do musli. Taki posiłek na długie godziny daje uczucie sytości, co szczególnie doceniają osoby na diecie odchudzającej.
Ale płatki owsiane są też polecane sportowcom, rekonwalescentom oraz dzieciom. Obecny w nich błonnik pokarmowy reguluje pracę jelit, zapobiega również zaparciom i hemoroidom.
Płatki owsiane sprawdzą się też podczas pieczenia ciast. Warto nimi udekorować tort (wcześniej trzeba podsmażyć je na maśle i dodać odrobinę cukru). Z kolei gdy wymiesza się płatki owsiane z mąką, żółtkiem, cukrem i masłem oraz odrobiną jogurtu, otrzymamy smaczny spód do ciasta, np. sernika.
Można je też wykorzystać w roli panierki do kotletów lub ryby. Dodaje się je też do ciasta chlebowego.
Warto nimi również posypać ciasto na chleb przed włożeniem do piekarnika albo zrobić scones z płatków owsianych z morelami.
Jeśli nie macie pomysłu na owsiankę, polecamy Wam książkę Edyty Stępczyńskiej „Owsianki. 60 zaskakujących przepisów”, którą kupicie na stronie Wydawnictwa Gaj.
Dlaczego warto jeść płatki owsiane?
- Owies i jego przetwory (w tym płatki owsiane) należą do żywności funkcjonalnej ze względu na potwierdzone korzystne oddziaływanie na organizm.
- Charakteryzuje się wysoką zawartością białka o korzystnym składzie aminokwasowym.
- Są dobrym źródłem witaminy E oraz witamin z grupy B i minerałów: potasu, magnezu, żelaza, cynku, manganu, selenu i miedzi (ich zawartość jest wyższa niż w pszenicy, życie i jęczmieniu).
- W płatkach owsianych są obecne składniki bioaktywne, m.in. rozpuszczalne w wodzie β-glukany, które zwiększają objętość treści pokarmowej, wzmagają wydzielanie soków trawiennych i ukrwienie jelit, a przez mechaniczne drażnienie ścian jelita grubego pozytywnie wpływają na wypróżnianie, chroniąc przed zaparciami.
- W ich składzie są też związki o właściwościach przeciwutleniających (m.in. tokole, kwasy polifenolowe, awenantramidyny, kwas fitynowy), wielonienasycone kwasy tłuszczowe, w tym omega-3 i omega-6.
- Mają niski indeks glikemiczny [58] i niską gęstość energetyczną.
- Ich regularna obecność w diecie obniża poziom cholesterolu, pomaga w zapobieganiu otyłości i leczeniu stanów zapalnych jelita oraz śluzówki żołądka.
→ Przeczytaj również: Pieczona owsianka z owocami [przepis]
Nie tylko do jedzenia!
- Płatki owsiane dodane do kąpieli nawilżą i złagodzą świąd skóry, np. w przypadku atopowego zapalenia skóry (szklankę płatków zalej 3 szklankami wody i zagotuj, pozostawiając na ogniu przez 10 minut, a następnie wlej do wanny).
- Pomogą też złagodzić uporczywe objawy ospy wietrznej.
- Można też z robić z nich maseczkę, która pomoże zredukować zmiany trądzikowe i przywróci skórze promienny wygląd (by ją przygotować zalej 2 łyżki płatków owsianych niewielką ilością ciepłego mleka).
- Zmielone płatki owsiane są też dobre do peelingu całego ciała.
Płatki owsiane BIO. Co to znaczy?
Opakowanie płatków owsianych to stosunkowo nieduży wydatek. Za cenę kilku złotych mamy pod ręką niezwykle wartościowy produkt, który warto włączyć do diety całej rodziny.
Szczególnie polecamy płatki owsiane ekologiczne. Jak rozpoznać taki produkt? Na opakowaniu szukaj ekoliścia, czyli unijnego logo żywności ekologicznej.
→ Przeczytaj również: Oznakowanie żywności ekologicznej. Jak rozpoznać bio?