Teraz czytasz...
Owies w medycynie ludowej
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl

Owies w medycynie ludowej

Owies znajduje wiele zastosowań w kuracji medycyny ludowej. Przygotowywano z niego napary, odwary, zupy. Napoje traktowano jako lek wzmacniający cały organizm, ale także system nerwowy. Poza tym owsiane leki polecano przy dolegliwościach nerek, wątroby, skóry, włosów, artretyzmie, reumatyzmie. Owies postrzegano również jako afrodyzjak.

Serdecznie polecamy nasz tekst na temat orkiszu

Owsiane kleiki przy kłopotach żołądkowych

Przy kłopotach żołądkowych i jelitowych korzystna bywają kleiki owsiane.

Prozdrowotne potrawy z owsa

W krajach alpejskich, ale także w polskich górach, gdzie owies uprawiano dosyć powszechnie, jadano wiele potraw sporządzanych z ziarna owsa.  Wzorując się na ludowej dietetyce ludziom chorym, osłabionym zaczęli polecać przetwory z owsa liczni naturaliści. Przykładem najbardziej jaskrawym tego dowodzącym jest wielka popularność płatków owsianych z surowymi albo z suszonymi owcami. Popularne musli w formie mieszanki płatków zbożowych, zwłaszcza owsianych,  jada się obecnie powszechnie na świecie. Pierwotnie zaś było to jedno ze wzmacniających dań w naturalistycznej klinice Bircher-Bennera w Szwajcarii.

Owies na nerwy

Osoby skarżące się na osłabienie nerwów, zmęczenie, także zmuszone do większego wysiłku umysłowego, pragnące zregenerować swe nerwy,  mogą pomóc sobie następującą prostą kuracją domową z ziela kwitnącego owsa. Ziele zbiera się gdy owies osiąga około 0,5 metra. Jeżeli nie mamy ziela można ewentualnie użyć też słomy zebranej po żniwach. Skuteczne właściwości uspakajające ma również napój z niedojrzałych ziarniaków owsa. Wiechy pozyskuje się w fazie mlecznej ziarna i potem suszy.

Najlepiej, aby surowiec pochodził z upraw ekologicznych, nie spryskiwanych środkami chemicznymi i nie nawożonych nawozami sztucznymi. Sprawdź: jak rozpoznać produkt ekologiczny

Ziele drobno pokroić i zaląc na 5-10 minut wrzątkiem.  Jeżeli używamy słomy wtedy należy jeszcze raz podgrzać wszystko do wrzenia i odstawić. Potem herbatę odcedzamy i dosładzamy miodem wielokwiatowym. Na szklankę bierzemy łyżkę. Napój wypijamy łykami w ciągu dnia.

Zobacz także


Rano na czczo łykami można wypić ćwierć szklanki. W szwajcarskiej medycynie ludowej, z której pochodzi ta recepta praktykowano również dosładzanie napojów z owsa  z rodzynkami. Rodzynki przemielić przez maszynkę. Przy umysłowym przemęczeniu warto zmielić z rodzynkami także kilka orzechów włoskich. Dodać czubatą łyżkę do  naparu. Dobrze rozmieszać. Pić napój i przy okazji zjadać rodzynkową papkę. Takie owsiane napary i odwary ze słomy owsianej zebranej po żniwach wiosna, zima i jesienią mogą być lekiem przy przeziębieniu, dolegliwościach gardła. Dziennie wypić łykami 1-2 szklanki.

Zbigniew Przybylak

 

Ten serwis używa cookies. Korzystając z niego wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Sprawdź naszą politykę prywatności.

Żadne materiały z tej strony nie mogą być jakikolwiek sposób powielane bez pisemnej zgody redakcji.