Owies znajduje wiele zastosowań w kuracji medycyny ludowej. Przygotowywano z niego napary, odwary, zupy. Napoje traktowano jako lek wzmacniający cały organizm, ale także system nerwowy. Poza tym owsiane leki polecano przy dolegliwościach nerek, wątroby, skóry, włosów, artretyzmie, reumatyzmie. Owies postrzegano również jako afrodyzjak.
Świetnym sposobem na włączenie owsa do diety jest spożywanie płatków owsianych.
Owsiane kleiki przy kłopotach żołądkowych
Przy kłopotach żołądkowych i jelitowych korzystna bywają kleiki owsiane.
– Przetwory owsiane, takie jak płatki czy otręby, bardzo korzystnie oddziałują na układ pokarmowy. Zawarte w nich glukany regulują trawienie, wpływają na opóźnienie opróżniania żołądka, chronią błonę śluzową jelita cienkiego i żołądka. Glukany wraz z błonnikiem nierozpuszczalnym w wodzie pomagają usuwać niestrawione resztki pokarmu z jelit, zapobiegając powstawaniu nadżerek i stanów zapalnych, a w konsekwencji – działając profilaktycznie w nowotworach jelita grubego i cienkiego, żołądka i odbytnicy- mówi Agnieszka Piskała-Topczewska, specjalistka ds. żywienia i ekspertka III edycji kampanii „Glutenowy zawrót głowy – obalamy mity, potwierdzamy fakty”.
Prozdrowotne potrawy z owsa
W krajach alpejskich, ale także w polskich górach, gdzie owies uprawiano dosyć powszechnie, jadano wiele potraw sporządzanych z ziarna owsa. Wzorując się na ludowej dietetyce ludziom chorym, osłabionym zaczęli polecać przetwory z owsa liczni naturaliści. Przykładem najbardziej jaskrawym tego dowodzącym jest wielka popularność płatków owsianych z surowymi albo z suszonymi owcami. Popularne musli w formie mieszanki płatków zbożowych, zwłaszcza owsianych, jada się obecnie powszechnie na świecie. Pierwotnie zaś było to jedno ze wzmacniających dań w naturalistycznej klinice Bircher-Bennera w Szwajcarii.
Owies na nerwy
Osoby skarżące się na osłabienie nerwów, zmęczenie, także zmuszone do większego wysiłku umysłowego, pragnące zregenerować swe nerwy, mogą pomóc sobie następującą prostą kuracją domową z ziela kwitnącego owsa. Ziele zbiera się gdy owies osiąga około 0,5 metra. Jeżeli nie mamy ziela można ewentualnie użyć też słomy zebranej po żniwach. Skuteczne właściwości uspakajające ma również napój z niedojrzałych ziarniaków owsa. Wiechy pozyskuje się w fazie mlecznej ziarna i potem suszy.
Składniki owsa wpływają na wzmocnienie układu nerwowego i odpornościowego. To przede wszystkim zasługa rozpuszczalnego w wodzie błonnika, a zwłaszcza beta-glukanów, które stymulują układ immunologiczny. Mają one również właściwości prebiotyczne – wspierają funkcjonowanie flory bakteryjnej, zasiedlającej przewód pokarmowy i mającej wpływ na odporność organizmu. Jak wynika z badań, owies poprawia koncentrację i samopoczucie. Dzięki połączeniu pierwiastków (wapń, magnez, potas, żelazo) i witamin (głównie z grupy B) zboże to okazuje się bardzo skuteczne w walce
z długotrwałym stresem i bezsennością. Obecne w ziarnach owsa flawonoidy i saponiny (związki chemiczne pochodzenia roślinnego) działają moczopędnie, chroniąc układ moczowy (nerki, pęcherz moczowy). Składniki owsa wykazują także działanie antyspazmatyczne, przeciwdziałając skurczom i drgawkom – dodaje Agnieszka Piskała-Topczewska
Przeczytaj także: Owsianka
Owies BIO?
Najlepiej, aby surowiec pochodził z upraw ekologicznych, nie spryskiwanych środkami chemicznymi i nie nawożonych nawozami sztucznymi. Sprawdź: jak rozpoznać produkt ekologiczny
Kto musi unikać owsa?
Produkty zawierające owies nie są wskazane chorym na celiakię i z nadwrażliwością na gluten.
Sprawdź także przepisy na wytrawne owsianki
Zbigniew Przybylak