Teraz czytasz...
Wytrawne owsianki – przepisy
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl

Wytrawne owsianki – przepisy

Avatar photo

Wytrawne owsianki znakomicie sprawdzają się jako ciepłe śniadanie. Są syte, ciepłe i można tworzyć nieskoczenie wiele kombinacji – przekonuje Edyta Stępczyńska, autorka książki, w której znajdziecie aż 60 przepisów na owsianki. Zarówno słodkie jak i wytrawne. Sprawdźcie poniższe przepisy, wskazówki i inspiracje. 

Poniższe przepisy dotyczą owsianek gotowanych tradycyjnie, zazwyczaj na wodzie. Jeśli jednak wolisz, możesz część z nich sporządzić bez gotowania, zalewając je na noc (od razu z dodatkami) dowolnym roślinnym napojem (jestem weganką, więc nie korzystam z tradycyjnego mleka, ale jeżeli ty chcesz, możesz po nie sięgnąć). Sprawdzi się to szczególnie w przypadku słodkich owsianek i w letnich miesiącach, kiedy nie zawsze mamy ochotę na ciepłe śniadanie. Możesz też zrobić dwie wersje tej samej owsianki – raz gotowaną, innym razem bez gotowania, i zobaczyć, która bardziej Ci smakuje.

Dowiedz się więcej na temat właściwości zdrowotnych:

Dlaczego przepisy na owsianki wytrawne (na słono)?

Myślę, że możemy nazwać owsiankę produktem idealnym. Jako dietetyk kliniczny też bardzo ją lubię, jednak wiem, że często przesadzamy z dodatkiem cukru. Do owsianki wrzucamy zbyt dużą ilość świeżych owoców i taką samą dużą ilość owoców suszonych czy różnych gotowych syropów, które zawierają duże ilości cukrów prostych. Tak przygotowana owsianka nie jest już produktem zdrowym i tak jak same płatki owsiane mają niski indeks glikemiczny, który trzyma w ryzach naszą glukozę, tak po dodaniu wszystkich dodatków mamy produkt, który od rana rozchwiewa nam nasz metabolizm. Bardzo mnie zaciekawiła książka Edyty. Sama do tej pory przygotowywałam owsianki z owocami z przyzwyczajenia czy po prostu z ogólnej zasady, że jak owsianka, to tylko na słodko, dlatego bardzo się cieszę, że ukaże się książka, która przełamie stereotypy i nauczy nas także jedzenia owsianek w wersji wytrawnej. Mam nadzieję, że u wielu osób taka wersja zagości na stołach i będą one w pełni korzystały z dobrodziejstwa płatków owsianych – pisze Natalia Gniadek, dietetyk kliniczny, we wstępie do książki „Owsianki. 60 zaskakujących przepisów„.

Wytrawna owsianka a la jajecznica

Wytrawna owsianka a la jajecznica
Wytrawna owsianka a la jajecznica

Jest tofucznica, kalafiornica, to czemu nie owsianecznica? Dla każdego, kto nie je jajek, idealna na śniadanie!

Składniki:

  • 2 nieduże pomidory, najlepiej malinowe
  • 1/2 czerwonej cebuli
  •  1 szklanka płatków owsianych
  •  1 łyżka oleju
  •  woda
  •  sól kala namak
  •  kiełki i szczypiorek do dekoracji

Wykonanie:

Pokrój cebulę w kostkę, wrzuć do rondelka z rozgrzanym olejem, smaż, ciągle mieszając. Wsyp płatki owsiane, zalej wodą, dodaj pokrojone w kostkę pomidory. Gotuj do miękkości, posól do smaku solą „jajeczną”. Wyłóż owsiankę do naczyń, udekoruj pomidorem, kiełkami i szczypiorkiem.

Wytrawna owsianka z burakiem

Wytrawna owsianka z burakiem
Wytrawna owsianka z burakiem

Pięknie czerwona owsianka, pasuje do niej również sezam i pomarańcza!

 Składniki:

  • 1 mały burak
  • 1/2 cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • woda
  • szczypiorek do dekoracji
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

Buraka obierz i zetrzyj na drobnej tarce, cebulę pokrój w półplastry. Wrzuć ją na rozgrzany olej, smaż przez chwilę, mieszając, dodaj drobno pokrojony czosnek i buraka, jeszcze razem smaż, lekko posól. Wsyp płatki owsiane, zalej wodą. Gotuj do miękkości buraka, przypraw solą i pieprzem do smaku. Możesz na wierzchu posypać ją sezamem.

Wytrawna owsianka z pestkami

Wytrawna owsianka z pestkami
Wytrawna owsianka z pestkami

Pestki słonecznika, dyni, orzechy są chrupiące i pyszne. A jakby tak dodać je do owsianki? Wyjdzie coś pysznego!

 Składniki:

  • 4 łyżki pestek dyni
  • 4 łyżki pestek słonecznika
  • kilka orzechów nerkowca
  • 1/2 cebuli
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • woda
  • 2 łyżki oleju
  • sól do smaku

Wykonanie:

Pokrój cebulę w półplastry. Na rozgrzany olej wrzuć cebulę i smaż przez chwilę, mieszając, lekko posól. Dodaj pestki i orzechy, podsmażaj, aż zrobią się lekko złociste. Wsyp do garnka płatki owsiane, zalej wodą. Gotuj do miękkości płatków, przypraw solą do smaku.

Sprawdź także: nieoczywiste dodatki do owsianki

Wypróbuj również

Sprawdź także inne przepisy na wytrawne owsianki

Wszystkie przepisy pochodzą z książki Owsianki. 60 zaskakujących przepisów, którą możecie zakupić zarówno w formie podręcznej, tradycyjnej książki jak i e-booka.

 

Ten serwis używa cookies. Korzystając z niego wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Sprawdź naszą politykę prywatności.

Żadne materiały z tej strony nie mogą być jakikolwiek sposób powielane bez pisemnej zgody redakcji.