Wytrawne owsianki znakomicie sprawdzają się jako ciepłe śniadanie. Są syte, ciepłe i można tworzyć nieskoczenie wiele kombinacji – przekonuje Edyta Stępczyńska, autorka książki, w której znajdziecie aż 60 przepisów na owsianki. Zarówno słodkie jak i wytrawne. Sprawdźcie poniższe przepisy, wskazówki i inspiracje.
Poniższe przepisy dotyczą owsianek gotowanych tradycyjnie, zazwyczaj na wodzie. Jeśli jednak wolisz, możesz część z nich sporządzić bez gotowania, zalewając je na noc (od razu z dodatkami) dowolnym roślinnym napojem (jestem weganką, więc nie korzystam z tradycyjnego mleka, ale jeżeli ty chcesz, możesz po nie sięgnąć). Sprawdzi się to szczególnie w przypadku słodkich owsianek i w letnich miesiącach, kiedy nie zawsze mamy ochotę na ciepłe śniadanie. Możesz też zrobić dwie wersje tej samej owsianki – raz gotowaną, innym razem bez gotowania, i zobaczyć, która bardziej Ci smakuje.
Dowiedz się więcej na temat właściwości zdrowotnych:
Dlaczego przepisy na owsianki wytrawne (na słono)?
Myślę, że możemy nazwać owsiankę produktem idealnym. Jako dietetyk kliniczny też bardzo ją lubię, jednak wiem, że często przesadzamy z dodatkiem cukru. Do owsianki wrzucamy zbyt dużą ilość świeżych owoców i taką samą dużą ilość owoców suszonych czy różnych gotowych syropów, które zawierają duże ilości cukrów prostych. Tak przygotowana owsianka nie jest już produktem zdrowym i tak jak same płatki owsiane mają niski indeks glikemiczny, który trzyma w ryzach naszą glukozę, tak po dodaniu wszystkich dodatków mamy produkt, który od rana rozchwiewa nam nasz metabolizm. Bardzo mnie zaciekawiła książka Edyty. Sama do tej pory przygotowywałam owsianki z owocami z przyzwyczajenia czy po prostu z ogólnej zasady, że jak owsianka, to tylko na słodko, dlatego bardzo się cieszę, że ukaże się książka, która przełamie stereotypy i nauczy nas także jedzenia owsianek w wersji wytrawnej. Mam nadzieję, że u wielu osób taka wersja zagości na stołach i będą one w pełni korzystały z dobrodziejstwa płatków owsianych – pisze Natalia Gniadek, dietetyk kliniczny, we wstępie do książki „Owsianki. 60 zaskakujących przepisów„.
Wytrawna owsianka a la jajecznica
Jest tofucznica, kalafiornica, to czemu nie owsianecznica? Dla każdego, kto nie je jajek, idealna na śniadanie!
Składniki:
- 2 nieduże pomidory, najlepiej malinowe
- 1/2 czerwonej cebuli
- 1 szklanka płatków owsianych
- 1 łyżka oleju
- woda
- sól kala namak
- kiełki i szczypiorek do dekoracji
Wykonanie:
Pokrój cebulę w kostkę, wrzuć do rondelka z rozgrzanym olejem, smaż, ciągle mieszając. Wsyp płatki owsiane, zalej wodą, dodaj pokrojone w kostkę pomidory. Gotuj do miękkości, posól do smaku solą „jajeczną”. Wyłóż owsiankę do naczyń, udekoruj pomidorem, kiełkami i szczypiorkiem.
Wytrawna owsianka z burakiem
Pięknie czerwona owsianka, pasuje do niej również sezam i pomarańcza!
Składniki:
- 1 mały burak
- 1/2 cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 1 szklanka płatków owsianych
- woda
- szczypiorek do dekoracji
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Buraka obierz i zetrzyj na drobnej tarce, cebulę pokrój w półplastry. Wrzuć ją na rozgrzany olej, smaż przez chwilę, mieszając, dodaj drobno pokrojony czosnek i buraka, jeszcze razem smaż, lekko posól. Wsyp płatki owsiane, zalej wodą. Gotuj do miękkości buraka, przypraw solą i pieprzem do smaku. Możesz na wierzchu posypać ją sezamem.
Wytrawna owsianka z pestkami
Pestki słonecznika, dyni, orzechy są chrupiące i pyszne. A jakby tak dodać je do owsianki? Wyjdzie coś pysznego!
Składniki:
- 4 łyżki pestek dyni
- 4 łyżki pestek słonecznika
- kilka orzechów nerkowca
- 1/2 cebuli
- 1 szklanka płatków owsianych
- woda
- 2 łyżki oleju
- sól do smaku
Wykonanie:
Pokrój cebulę w półplastry. Na rozgrzany olej wrzuć cebulę i smaż przez chwilę, mieszając, lekko posól. Dodaj pestki i orzechy, podsmażaj, aż zrobią się lekko złociste. Wsyp do garnka płatki owsiane, zalej wodą. Gotuj do miękkości płatków, przypraw solą do smaku.
Sprawdź także: nieoczywiste dodatki do owsianki
Wypróbuj również
Sprawdź także inne przepisy na wytrawne owsianki
- owsiankę z hummusem
- owsiankę z rzodkiewką
- owsiankę ze szparagami (dolna część tekstu)
Wszystkie przepisy pochodzą z książki Owsianki. 60 zaskakujących przepisów, którą możecie zakupić zarówno w formie podręcznej, tradycyjnej książki jak i e-booka.