Teraz czytasz...
Kluski dyniowe z masełkiem szałwiowym [przepis]

Kluski dyniowe z masełkiem szałwiowym [przepis]

kluski dyniowe

Kluski dyniowe brzmią swojsko i smacznie, prawda? Zdecydowanie! To niebanalna i bardzo prosta w wykonaniu propozycja w sam raz na jesienny obiad. Masełko szałwiowe dodatkowo nadaje daniu charakteru.

Kluski dyniowe. Dlaczego warto je przygotować?

Dynia posiada wysoką zawartość beta karotenu, który w naszym organizmie przekształca się w witaminę A. Zawiera też luteinę, wapń, potas, magnez, żelazo, fosfor, miedź, kobalt, witaminy z grupy: B, C, E i PP, a także kwas foliowy.

Jest lekkostrawna, ma jednak wysoki indeks glikemiczny (75), na co uwagę powinni zwrócić diabetycy. Wspomaga układ pokarmowy, krwionośny i nerwowy. Działa odkwaszająco na organizm.

Zobacz także
nalesniki z pokrzywy

To wielkie warzywo bardzo dobrze smakuje po upieczeniu, smażeniu oraz duszeniu. Jest idealne na poprawę humoru w deszczowe jesienne dni. 

Jak przygotować kluski dyniowe z masełkiem szałwiowym?

Kluski dyniowe z masełkiem szałwiowym

Kluski dyniowe to proste danie, które ze smakiem zje cała rodzina. Warto przygotować je właśnie teraz, gdy dynia jest tania i łatwo dostępna.
Przepis opracowała Katarzyna Kosmala, autorka książki "Ziołowe smaki".

Ingredients
  

  • szklanka puree z upieczonej dynio
  • 700 g ugotowanych ziemniaków
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • łyżeczka soli
  • 1 jajko

Masełko szałwiowe:

  • 4 gałązki szałwii
  • 3 łyżki masła

Instructions
 

  • Dynie przecieramy razem z ziemniakami przez praskę.
  • Dodajemy obie mąki, sól i jajko, zagniatamy ciasto.
  • Ciasto powinno być elastyczne, jeśli jest za luźne – podsypujemy mąką.
  • .Z ciasta robimy wałeczki i kroimy na mniejsze kawałki.
  • Wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy ok. 10 minut.
  • Masło rozpuszczamy, układamy listki szałwii i podsmażamy je.
  • Ugotowane kluski podajemy polane masełkiem szałwiowym i z chrupiącymi listkami szałwii.
Tried this recipe?Let us know how it was!

 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Recipe Rating




Ten serwis używa cookies. Korzystając z niego wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Sprawdź naszą politykę prywatności.

Żadne materiały z tej strony nie mogą być jakikolwiek sposób powielane bez pisemnej zgody redakcji.