Orzechy nerkowca, potoczne nerkowce, nazywane są też orzechami cashew. Orzeszki nerkowca są skoncentrowanym odżywczo produktem, treściwym dodatkiem do potraw.
Orzechy wartości odżywcze
Wszystkie orzechy, zarówno te pochodzące spoza Polski: orzeszki nerkowca, pekan, makadamia, brazylijskie jak i nasze, swojskie orzechy włoskie czy orzechy laskowe, są bogate w wapń i cenne kwasy tłuszczowe.
W obliczu coraz bardziej popularnych diet bezmięsnych dodatek orzechów do potraw czy jedzonych jako przekąska, staje się ważnym elementem codziennej diety. Zawartość tłuszczu w orzechach wynosi średnio 50%. Ten tłuszcz jest o wiele lepiej trawiony i przyswajany, niż tłuszcze pochodzenia zwierzęcego. Orzechy są również najlepszym źródłem, tak istotnej dla wzmocnienia odporności witaminy E.
Znaczenie orzechów w diecie
Orzechy należą do pokarmów gęstych odżywczo, co znaczy, że w małej ilości znajduje się dużo cennych składników. Dlatego orzechy powinny znaleźć się w codziennym jadłospisie jako dodatek, nie chodzi o duże ilości. Ponieważ orzechy zawierają dużo tłuszczu nie należą do pokarmów lekkostrawnych.
Znaczenie ma ilość, ale też aby zostały dobrze strawione i przyswojone, powinny być dokładnie gryzione i przeżuwane w jamie ustnej. Jeśli ktoś ma kłopoty z trawieniem, dobrze jest wtedy namoczyć orzechy przed spożyciem, aby nie stały się przyczyną kłopotów trawiennych.
Skąd pochodzą orzechy nerkowca?
Nerkowce orzechy pochodzą z tropikalnych obszarów w tym Ameryki Środkowej i Południowej oraz Indii. Patrząc na orzeszki nerkowca staje się jasne skąd wzięły swoją nazwę. Ich kształt przypomina z wyglądu nerki. To miękkie orzechy, a zawartość tłuszczu dochodzi do 50%. Nerkowce są słodkie w smaku i powstaje z nich pyszne masło orzechowe.
Orzechy nerkowca w sklepie Organic Market dostępne są w jakości ekologicznej. Oferta obejmuje zarówno obrane, gotowe do zjedzenia nerkowce jak i eko masło z nerkowców.
Jakie wartości odżywcze mają nerkowce?
Nerkowce tak jak i inne orzechy są bardzo treściwym pokarmem. Zawierają cenne kwasy tłuszczowe, które stanowią aż 50% zawartości. Ten orzechowy tłuszcz jest o wiele lepiej trawiony i przyswajalny, niż tłuszcze pochodzenia zwierzęcego. Orzechy nerkowca są bogate w wapń i witaminę E. Ta cenna witamina jest przeciwutleniaczem. Witamina E wspomaga układ nerwowy w sytuacjach stresowych i wspiera odporność.
Orzechy nerkowca w jadłospisie
Nerkowce zawierają dużo białka i tłuszczu i wystarczy ich mały dodatek do potraw, żeby z tego bogactwa skorzystać. Jedzone jako przekąska wymagają dokładnego przeżucia, aby mogły być dobrze strawione i przyswojone. Aby zwiększyć przyswajalność, można orzechy nerkowca wcześniej namoczyć lub też wyprażyć na sucho z dodatkiem sosu sojowego shoyu.
Orzeszki nerkowca jako dodatek do dań
Wyprażone z sosem shoyu nerkowce mogą służyć jako przekąska lub wzbogacenie dań. Mogą być posypką do sałatek, a także wykończeniem dań z dyni czy kurczaka. Orzechy nerkowca mogą też stanowić smaczny składnik musli na śniadanie. Takie musli można zrobić na przykład jako połączenie owoców, ekspandowanego ziarna i nerkowców. Musli można podać z jogurtem lub napojem roślinnym.
Napój roślinny z orzechów nerkowca
Napój z nerkowców można także zrobić we własnej kuchni. Orzechy nerkowca w sklepie Organic Market można kupić w dużej, kilogramowej paczce.
Orzechy zalewa się wodą, namacza przez 2 godziny, a następnie odsącza na sitku. Nerkowce miksuje się w malakserze zalewając wodą w proporcji 4 szklanki wody na 1 szklankę orzechów.
Zmiksowaną masę odsącza się na sitku wyłożonym gazą złożoną kilka razy, mocno dociskając łyżką. Gotowy napój roślinny przełożony do szczelnych, szklanych pojemników można przechowywać w lodówce 2-3 dni.