Teraz czytasz...
Galette z brukselką i orzechami
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl

Galette z brukselką i orzechami

Smak brukselki nie u każdego budzi sympatię. Tymczasem Maja Skorupska, blogerka, trenerka i autorka naszych przepisów w dziale Aktywne Smaki przekonuje, że warzywo to smakuje wybornie. Musi być jednak dobrze przygotowane. Jak? 

Mam wrażenie, że wielu z nas ma awersję do warzyw wynikającą ze złego przygotowywania ich. Problem dotyczy między innymi brukselki, która rozgotowana smakuje okropnie, ale właściwie ugotowana, krótko podsmażona i chrupiąca jest rewelacyjna.

Z takiej właśnie zrobiłam nadzienie do galette z mąki orkiszowej, dodałam orzechy i winogrona i szybka tarta rustykalna, inaczej tarta niedbała, najłatwiejsza z tart, gotowa. Jest świetna na ciepło i na zimno, dobra na lunch czy drugie śniadanie.

Oto przepis.

Galette z brukselką i orzechami

Ciasto:

3/4 kubka mąki orkiszowej ( kubek o pojemności 250ml )
½ kubka mąki kukurydzianej ( można w całości użyć orkiszowej )
160g masła, pokrojonego na kawałki
¼ łyżeczki soli
¼ kubka jogurtu greckiego
1 łyżka soku z cytryny
1 żółtko
2-3 łyżki zimnej wody, do zagniecenia ciasta

Nadzienie:
oliwa extra virgin
1 czerwona cebula, obrana i pokrojona w piórka
250g świeżej brukselki
2-3 łyżki octu balsamicznego
duża garść orzechów włoskich
duża garść czerwonych winogron, pokrojonych na połówki
sól, pieprz
½ kubka startego sera
krem balsamiczny do podania
1 jajko rozbełtane, do posmarowania boków ciasta

Jak zrobić:

Obie mąki wymieszać z solą, dodać masło, rozetrzeć palcami na kruszonkę, dodać pozostałe składniki i bardzo szybko wyrobić ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na godzinę. Brukselkę oczyścić, usunąć brzydkie liście i obciąć trzonki, pokroić większe na ćwiartki a mniejsze na połówki. Na patelni rozgrzać oliwę i smażyć piórka cebuli przez parę minut, dodać brukselkę i smażyć ją trochę dłużej, przez kilka minut, aż się lekko zrumieni. Doprawić solą i pieprzem. Przełożyć cebulę i brukselkę do miski, a na tę samą patelnię wlać ocet winny, orzechy i winogrona, zagotować, przemieszać i zdjąć z ognia, połączyć z cebulą i brukselką.

Ciasto rozwałkować na placek albo prostokąt, przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, posypać startym serem, zostawiając około 4cm margines z każdej strony. Na serze rozłożyć nadzienie. Założyć boki ciasta do środka, przykrywając częściowo nadzienie. Posmarować boki ciasta rozbełtanym jajkiem, żeby się ładnie zrumieniły. Piec w 190’C przez około 30 minut, aż ciasto ładnie się zrumieni. Przed podaniem skropić octem balsamicznym.

Zobacz także


Szukacie przepisów i porad dla aktywnych? Polecamy dział AKTYWNE SMAKI zarówno on line jak i w drukowanej wersji Biokuriera.

autorka: Maja Skorupska, blogerka i trenerka kulinarna. Prowadzi warsztaty gotowania – w tym zajęcia dla osób aktywnych i sportowców. Sama amatorsko biega. I to od zawsze. Więcej: www.majaskorupska.blogspot.com

Ten serwis używa cookies. Korzystając z niego wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Sprawdź naszą politykę prywatności.

Żadne materiały z tej strony nie mogą być jakikolwiek sposób powielane bez pisemnej zgody redakcji.