Ragoût z brukselką, na którą obecnie trwa sezon, to sycące danie warzywne, które może być jedzone solo, z dodatkiem sosu na bazie jogurtu naturalnego, lub jako dodatek do mięs. Smakuje na zimno i na ciepło.
Składniki na 3 porcje:
- 350 g ziemniaków
- 100 g marchewki
- 250 g brukselki
- 150 g papryki żółtej lub zielonej
- 50 g cebuli
- 10 g oliwy
- 1 duży ząbek czosnku
- 250 ml wody
- natka pietruszki
- sól, papryka słodka i ostra, pieprz do smaku
Jak ugotować brukselkę, by nie była gorzka (kliknij i przeczytaj).
Jak przygotować ragoût z brukselką?
- Ziemniaki i paprykę pokroić w kostkę.
- Marchewkę zetrzeć na tarce.
- Brukselkę przekroić na pół, większą na ćwiartki.
- Na oliwie podsmażyć cebulę pokrojoną w drobną kostkę wraz z marchewką.
- Dodać paprykę, ziemniaki, brukselkę. Wlać wodę i dusić na małym ogniu pod przykryciem, aż brukselka i ziemniaki zrobią się miękkie.
- Pod koniec dodać czosnek wyciśnięty przez praskę, doprawić.
- Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.
Wartość odżywcza na 100 g:
- 56 kcal
- 1,7 g białka
- 1 g tłuszczu
- 10,7 g węglowodanów
Autorką przepisu jest Svetlana Ovsyankina, autorka książki “Fit przepisy od baletnicy sezonowo”.