Wegański gulasz węgierski nie tylko dobrze smakuje, ale też syci i dobrze prezentuje się na talerzu. To dobry sposób na to, by zaserwować swoim bliskim pożywne i wartościowe danie. Jest tez idealne na początek przygody z kuchnią roślinną.
Wegański gulasz węgierski. Jak zrobić?
Wegański gulasz nie ma w swoim składzie mięsa (zastępuje je wędzone tofu), ale to jego zaleta! Nie obawiajcie się też, że nie pozwoli się Wam najeść, wręcz przeciwnie – jest bardzo pożywny.
Gulasz węgierski to też bardzo praktyczne danie, a te staramy się promować w naszym serwisie. Skorzystajcie z innych przepisów na szybkie dania, np.
- wegańskie leczo,
- pieczone ziemniaki z ziołami i polane oliwą ziołową,
- wegańska zupa z meksykańską inspiracją,
- frytki z batatów z rozmarynem,
- omlet pieczony z ziemniaków.
Pamiętajcie, by wykorzystywać w kuchni składniki, które macie. Planujcie posiłki i róbcie je „na wynos”. Możecie przygotować je do słoików, by kolejnego dnia zabrać do pracy. To bardzo tania i zdrowa opcja! A gulasz węgierski w wersji wegańskiej nada się do tego idealnie!
Przepis na roślinny gulasz węgierski [do druku]

Wegański gulasz węgierski
Składniki
- 140 g papryki
- 130 g ziemniaków
- 50 g marchwi
- 130 g pieczarek
- 90 g wędzonego tofu
- 90 g cebuli
- 25 ml koncentratu pomidorowego
- 1 garść natki pietruszki
- 5 ml oleju rzepakowego
- łyżeczka przyprawy do kurczaka (zwykle zawiera sól, ale jeśli nie ma jej w składzie, można dosolić)
- szczypta pieprzu
Przygotowanie
- Tofu wyciągamy z opakowania i odsączamy z nadmiaru wody.
- Warzywa i grzyby myjemy, kroimy w większą kostkę.
- Olej rzepakowy rozgrzewamy na patelni. Kładziemy na nią tofu pokrojone w kostkę oraz cebulę i czekamy, aż się zeszkli.
- Dodajemy pieczarki. Czekamy do momentu, kiedy puszczą soki i woda z nich odparuje.
- Na patelnię wrzucamy wtedy resztę warzyw i smażymy około 3 minuty.
- Dodajemy przyprawy, koncentrat pomidorowy i zalewamy całość wodą.
- Gotujemy 20 minut na średnim ogniu.