Teraz czytasz...
Wegański gulasz węgierski [przepis]
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl

Wegański gulasz węgierski [przepis]

Wegański gulasz węgierski nie tylko dobrze smakuje, ale też syci i dobrze prezentuje się na talerzu. To dobry sposób na to, by zaserwować swoim bliskim pożywne i wartościowe danie. Jest tez idealne na początek przygody z kuchnią roślinną.

Wegański gulasz węgierski. Jak zrobić?

Wegański gulasz nie ma w swoim składzie mięsa (zastępuje je wędzone tofu), ale to jego zaleta! Nie obawiajcie się też, że nie pozwoli się Wam najeść, wręcz przeciwnie – jest bardzo pożywny.

Zobacz także

papryka różne odmiany na drewnianym tle

Gulasz węgierski to też bardzo praktyczne danie, a te staramy się promować w naszym serwisie. Skorzystajcie z innych przepisów na szybkie dania, np.

Pamiętajcie, by wykorzystywać w kuchni składniki, które macie. Planujcie posiłki i róbcie je „na wynos”. Możecie przygotować je do słoików, by kolejnego dnia zabrać do pracy. To bardzo tania i zdrowa opcja! A gulasz węgierski w wersji wegańskiej nada się do tego idealnie!

Przepis na roślinny gulasz węgierski [do druku]

Wegański gulasz węgierski

Wegański gulasz węgierski to propozycja dobra na obiad i kolację. Możesz ugotować jego większą ilość i przechować w słoiku, by wykorzystać wtedy, gdy nie będzie czasu na gotowanie.
Autorką przepisu jest Natalia Krupska, autorka książki "Vege Lunchbox", która ukazała się nakładem wydawnictwa Pascal. Znajdziecie w niej również przepis na wegańskie leczo.
Servings 1
Kalorie 404 kcal

Składniki
  

  • 140 g papryki
  • 130 g ziemniaków
  • 50 g marchwi
  • 130 g pieczarek
  • 90 g wędzonego tofu
  • 90 g cebuli
  • 25 ml koncentratu pomidorowego
  • 1 garść natki pietruszki
  • 5 ml oleju rzepakowego
  • łyżeczka przyprawy do kurczaka (zwykle zawiera sól, ale jeśli nie ma jej w składzie, można dosolić)
  • szczypta pieprzu

Przygotowanie
 

  • Tofu wyciągamy z opakowania i odsączamy z nadmiaru wody.
  • Warzywa i grzyby myjemy, kroimy w większą kostkę.
  • Olej rzepakowy rozgrzewamy na patelni. Kładziemy na nią tofu pokrojone w kostkę oraz cebulę i czekamy, aż się zeszkli.
  • Dodajemy pieczarki. Czekamy do momentu, kiedy puszczą soki i woda z nich odparuje.
  • Na patelnię wrzucamy wtedy resztę warzyw i smażymy około 3 minuty.
  • Dodajemy przyprawy, koncentrat pomidorowy i zalewamy całość wodą.
  • Gotujemy 20 minut na średnim ogniu.

Wartości odżywcze

Kalorie: 404kcal
Słowa kluczowe gulasz wegański, kuchnia roślinna, wegańskie potrawy
Próbowałeś/aś już tego przepisu?Let us know how it was!

Ten serwis używa cookies. Korzystając z niego wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Sprawdź naszą politykę prywatności.

Żadne materiały z tej strony nie mogą być jakikolwiek sposób powielane bez pisemnej zgody redakcji.