Pieczone ziemniaki z ziołami i polane oliwą ziołową [przepis]


Pomysł na niebanalne i oryginalne danie? Pieczone ziemniaki z ziołami! Można je zaserwować na obiad, choć dodadzą szyku również kolacji. Spróbujcie sami!


Składniki:

  • 10 średnich ziemniaków (najlepiej młodych)
  • tymianek, bazylia, oregano
  • 3 łyżki oleju
  • sól, pieprz

Oliwa ziołowa:

  • 1/3 szklanki oliwy z oliwek
  • pęczek szczypiorku
  • świeża bazylia,  oregano

Ziemniaki i 5 faktów, które musisz o nich wiedzieć!

Pieczone ziemniaki z ziołami w 5 krokach

  1. Oliwę z oliwek doprowadzamy do wrzenia, dodajemy posiekany szczypiorek, bazylię i oregano. Ucieramy blenderem (aż olej zmieni kolor na zielony) i odcedzamy na małym sitku.
  2. Ziemniaki szorujemy szczoteczką (nie obieramy) i myjemy.
  3. Każdego ziemniaka nacinamy (ale nie do końca). Smarujemy olejem, posypujemy przyprawami i umieszczamy razem ze świeżymi ziołami w rękawie do pieczenia.
  4. Ziemniaki pieczemy ok. 45 min w temp. 180°
  5. Podajemy polane oliwą ziołową.

Autorką przepisu jest Katarzyna Kosmala, autorka książki “Ziołowe smaki”, którą kupić można w naszym sklepie oraz na stronie Wydawnictwa Gaj.