Teraz czytasz...
Brukselka – warzywo młodości

Brukselka – warzywo młodości

Brukselka swoją urokliwą nazwę zawdzięcza stolicy Belgii, a wywodzi się z krzyżówki kapusty z jarmużem. Bywa zwana warzywem młodości, bo dzięki zawartości składników wpływających na odbudowę DNA działa dobrze na skórę, włosy i paznokcie. Ale to nie jedyne jej właściwości. 

Wykorzystanie brukselki w profilaktyce antyrakowej

Udowodniono, że regularne spożywanie brukselki może zapobiec nowotworom: odbytu, płuc, przełyku, pęcherza moczowego, żołądka i jelita grubego. Współcześnie, gdy dieta człowieka bywa uboga w błonnik (zapiekanki, pizza, jasne pieczywo), a bogata jest w produkty przetworzone, taki ratunek z natury wydaje się szczególnie cenny.

Brukselka zawiera indol-3-karbinol oraz glukozynolany. Są to związki o wysokim potencjale antynowotworowym. Jest też źródłem wielu składników wspierających odporność. Jej regularne spożywanie zaleca się parom planującym dziecko, bo wspiera płodność. Stanowi też cenne źródło kwasu foliowego niezbędnego szczególnie kobietom w ciąży. Obecny w warzywie sulforafan wspomaga regenerację organizmu, łagodzi stan zapalny i jest pomocny w leczeniu Helicobacter pylori.

Co ciekawe, składniki pospolitego wydawałoby się warzywa chronią nawet przed mikotoksynami, najbardziej toksycznymi związkami wytwarzanymi przez pleśnie.

https://biokurier.pl/jedzenie/przepisy/chlebek-bananowy-przepis/

Bogactwo wartościowych składników

Brukselka zawiera takie składniki mineralne jak: sód, potas, magnez, wapń, mangan, żelazo i miedź oraz cynk, fosfor. Nic dziwnego, że może wpływać wszechstronnie na układ pokarmowy, tym samym pozytywnie oddziałując na zdrowie człowieka.

W brukselce obecne są też witaminy, zwłaszcza A, E, K, C oraz witaminy z grupy B. Przy tym jest najbogatszym w białko warzywem spośród wszystkich kapustnych. 

https://biokurier.pl/jedzenie/zdrowie-jedzenie/katarzyna-bosacka-w-naszym-kraju-nie-umieramy-najczesciej-na-raka-ale-na-choroby-dietozalezne/

Jak gotować brukselkę?

Zaleca się krótkie gotowanie lub gotowanie na parze, by nie doszło do utraty zbyt wielu cennych składników. Brukselka mrożona jest już nieco uboższym źródłem witaminy C i witamin z grypy B, które są wrażliwe na zimno i gorąco. A czy brukselka zawsze ma gorzki smak? Nie, bo wystarczy właściwie je ugotować.

Gotowanie brukselek powyżej 10 min sprawia, że z warzywa uwalniają się gorzkie i nieapetycznie pachnące związki, pochodne fenylotiomocznika. Co ciekawe, niektórzy ludzie za sprawą genów odczuwają smak tych związków intensywniej od innych.

Brukselkę gotujemy więc krótko, ok. 5-7 min. Wkładamy ją do gotującej się wody z odrobiną mleka lub gotujemy na parze z dodatkiem skórki od chleba. Nie przykrywamy!

Brukselka w domowej apteczce

Spożywanie brukselki poleca się na pospolite dolegliwości, m.in. wiosenne osłabienie, brak energii i spadek nastroju. Obecne w niej substancje pomagają oczyszczać organizm z toksyn, zapobiegają zaparciom i usprawniają wchłanianie potrzebnych związków z krwi.

Regularne spożywanie tego warzywa przyczynia się do poprawy kondycji włosów, skóry i paznokci. Pozytywnie wpływa też na stan układu nerwowego. Proteiny w niej zawarte wspomagają dostarczanie glukozy dla pracującego intensywnie mózgu.

Jedynym przeciwwskazaniem do jego spożywania są zaburzenia jelitowe u małych dzieci z kolkami. Warzywo może powodować wzdęcia i nasilać objawy. Jej spożywanie nie jest tez wskazane u osób starszych z dolegliwościami gastrycznymi.

Zaletą zielonego warzywa jest to, że  przy słabych mrozach rośnie w gruncie aż do grudnia, a nawet wiosny (pod osłonami znosi nawet -10° C).

oprac. Małgorzata Górska

Ten serwis używa cookies. Korzystając z niego wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Sprawdź naszą politykę prywatności.

Żadne materiały z tej strony nie mogą być jakikolwiek sposób powielane bez pisemnej zgody redakcji.