Teraz czytasz...
Sałatka z brukselki z fetą i żurawiną [przepis]
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl

Sałatka z brukselki z fetą i żurawiną [przepis]

sałatka z brukselki i fety

Sałatka z brukselki to świetna propozycja dla tych, którzy nie są miłośnikami tego warzywa. Dlaczego? W połączeniu z fetą i żurawiną smakuje rewelacyjnie! Można ją zabrać ze sobą do pracy lub zaserwować gościom. Będą zaskoczeni!

Sałatka z brukselki. Dlaczego warto?

W jesiennym numerze Biokuriera odczarowaliśmy brukselkę. To warzywo o niezwykle cenny właściwościach prozdrowotnych. Nie bez powodu nazywa się je sprzymierzeńcem pięknego wyglądu, bo obecne w niej składniki pozytywnie wpływają na włosy, skórę i paznokcie.

To prawdziwa bomba antyoksydantów i witaminy C. Dzięki sporej ilości błonnika pokarmowego zadba o nasze cukry, regulując stężenie glukozy we krwi

– mówi Paulina Ihnatowicz, dietetyk

Przepis na sałatkę z brukselką

sałatka z brukselki i fety

Sałatka z brukselki

Sałatka z brukselki to danie, które Cię zaskoczy! Łączy ciekawe smaki, jest też bardzo sycąca i pożywna. Sprawdzi się jako drugie śniadanie do pracy lub lekka przekąska. Możesz też zaproponować ją swoim gościom.
Autorką przepisu jest Maria Zubowicz. Pierwotnie ukazał się on w jesiennym numerze Biokuriera (4/2022), który przeczytasz on line (tutaj).

Składniki
  

  • 0,5 kg brukselki
  • 1/3 cebuli szalotki
  • 2-3 garści żurawiny
  • ser w typie feta (może być wegański)
  • łyżka oleju rzepakowego
  • 2-3 garści sezamu niełuskanego
  • 2-3 garści orzechów nerkowca
  • ząbek czosnku
  • 1/3 kubka jogurtu kokosowego naturalnego
  • pół cytryny
  • natka pietruszki, sól, pieprz

Przygotowanie
 

  • Brukselkę gotujemy do miękkości. Uważaj, by jej nie rozgotować.
  • Na patelnię wlej łyżkę oleju i upraż do zarumienienia orzechy nerkowca, sezam i żurawinę.
  • Do osobnej miseczki wlej jogurt kokosowy, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, kilka kropel cytryny, garść bardzo drobnej pokrojonej natki pietruszki oraz sól i pieprz do smaku. Wymieszaj.
  • Do większej miski włóż brukselkę, dodaj żurawinę zmieszaną z nerkowcami i sezamem. Udekoruj całość drobnymi kosteczkami sera w typie feta oraz drobno posiekaną szalotką.
  • Po nałożeniu sałatki na talerz, polej ją przygotowanym sosem.
Słowa kluczowe brukselka, sałatka z brukselki
Próbowałeś/aś już tego przepisu?Let us know how it was!

Jak gotować brukselkę?

Brukselkę gotuje się krótko, najlepiej na parze, by nie doszło do utraty zbyt wielu cennych składników. Warzywo mrożone jest już nieco uboższym źródłem witaminy C i witamin z grypy B, które są wrażliwe na zimno i gorąco.

jak gotować brukselkę

Pamiętaj, że gotowanie brukselki powyżej 10 min sprawia, że z warzywa uwalniają się gorzkie i nieapetycznie pachnące związki, pochodne fenylotiomocznika. Co ciekawe, niektórzy ludzie za sprawą genów odczuwają smak tych związków intensywniej od innych.

Z brukselką można zrobić wiele na różne sposoby, pamiętając o jej odpowiednim ugotowaniu w celu pozbycia się smaku goryczki. Wodę najlepiej odlać chwilę po zagotowaniu, a następnie zalać ponownie wrzątkiem, gotując bez pokrywki. Wiele osób do wody dodaje również, oprócz soli, odrobinę cukru lub mleka

– podpowiada Paulina Ihnatowicz.

Brukselkę, wzorem jej siostry – znanej nam kapusty – można jeść na surowo. Wystarczy, że zdejmiesz pierwsze liście, następnie zalejesz warzywo wrzątkiem i zostawisz na 5 min. Po tym czasie możesz je posiekać, połączyć z ugotowanym jajkiem na twardo, ogórkami konserwowanymi, cebulą, kukurydzą z puszki, a na koniec dodać sól, pieprz i majonez. Zobacz też przepis na ragoût z brukselką.

Ten serwis używa cookies. Korzystając z niego wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Sprawdź naszą politykę prywatności.

Żadne materiały z tej strony nie mogą być jakikolwiek sposób powielane bez pisemnej zgody redakcji.