Teraz czytasz...
Wegański znaczy zdrowy?

Wegański znaczy zdrowy?

Agnieszka Gotówka

Dieta roślinna staje się coraz popularniejsza. To już nie sposób żywienia wybranych. Po produkty wegańskie sięgają dorośli i młodzież. Jedni dlatego, że jest im to bliskie światopoglądowo, drudzy – bo chcą się zdrowo odżywiać. Czy jednak weganizm to w każdym przypadku synonim dobrze zbilansowanej diety? Okazuje się, że niekoniecznie.

Jeszcze kilka lat temu o weganizmie nie każdy słyszał. Nagminnie mylono go z wegetarianizmem. Uważano za fanaberię. Dało się słyszeć, i to niekiedy od lekarzy i dietetyków, że dieta roślinna to prosta droga do niedoborów. Nie zalecano jej dzieciom, bo wykluczała spożywanie nabiału i mięsa, które zawierają składniki istotne dla prawidłowego wzrostu i rozwoju intelektualnego najmłodszych. Z czasem jednak zaczęto patrzeć na weganizm przychylniejszym okiem. Pojawiały się publikacje, które sugerowały, że to dieta sprzyjająca zdrowiu.

Dieta wegańska a zdrowie

Ale w temacie weganizmu nic nie jest czarno-białe. To dieta jak każda inna, która źle zbilansowana można doprowadzić do problemów ze zdrowiem.

Każda dieta może być zdrowa i niezdrowa. To zależy od tego, co znajduje się w naszych jadłospisach. Jeżeli jest to białe mięso, ale z dużą ilością warzyw, to nie można powiedzieć, że jest to niezdrowa dieta. Jeżeli zamiast mięsa na talerzu znajdzie się kotlet z fasoli, super! Więcej błonnika, białko roślinne i w dodatku bez tłuszczów nasyconych. Niestety, nie zawsze dieta wegańska wygląda zdrowiej od tej tradycyjnej. Powinna opierać się na dużej ilości warzyw, nasion roślin strączkowych, kasz i produktów pełnoziarnistych, orzechów i owoców. Zdarza mi się jednak spotykać wegan, którzy jedzą bardzo dużo produktów wysokoprzetworzonych, słodyczy, chipsów

– w rozmowie z Biokurierem mówiła Iwona Kibil, dietetyk. Przeczytaj cały wywiad: Czy weganizm wyjdzie nam na zdrowie

W założeniu dieta roślina jest dietą, która wyklucza spożycie mięsa, jaj, nabiału oraz innych produktów odzwierzęcych. W roślinnym jadłospisie królują warzywa, zwłaszcza strączkowe, oraz owoce i pestki nasion. Z weganizmem kojarzą się m.in. tofu, napoje roślinne, kasze i ziarna, majonez z aquafaby czy masło orzechowe. Ale to tylko wierzchołek góry produktów, z których można zrobić roślinne dania.

 

Nie każdy produkt wegański jest zdrowy

Jeszcze do niedawna większość z nich trzeba było przygotowywać samemu, bo albo były trudno dostępne, albo ich cena była na tyle wysoka, że nie każdy mógł sobie na nie pozwolić. Dziś produkty wegańskie, w tym również gotowe dania, znajdziemy niemal w każdym hipermarkecie.

Rynek wegańskich produktów stale się rozszerza. Należy mieć jednak świadomość, że nie każdy gotowy produkt z wegańskim składem jest zdrowy. Szczególnie należy uważać na produkty wysokoprzetworzone. Mogą być małowartościowe, bo najczęściej zawierają spore ilości cukru, soli i nasyconych kwasów tłuszczowych

– podpowiada Alicja Jarosz, dietetyk.

Wegańskich gotowców w sklepach nie brakuje. Obok klasyków, takich jak hummus czy tahini, znajdziemy również roślinne klopsy, burgery i parówki, ale też pizzę, leczo oraz pierogi. Są i słodycze, m.in. lody i ciastka. To odpowiedź rynku na coraz większe zainteresowanie weganizmem, a także na potrzeby konsumentów: ma być szybko i smacznie. Ale czy to oznacza, że jest zdrowo? Czy samo określenie „weganizm” na opakowaniu daje nam gwarancję, że na naszym talerzu pojawi się dobrze zbilansowany posiłek? Nic bardziej mylnego.

Zobacz także
złote mleko z kurkumą i imbirem

Przeczytaj również: “Wegańska Kuchnia Polska” Edyty Stępczyńskiej. Zamienniki mięsa w praktyce

Wybieramy wegańskie produkty. Świadomie!

Wśród produktów wegańskich nie brakuje żywności w wysokim stopniu przetworzonej. A ta ze zdrowa dietą ma niewiele wspólnego. I nie ma znaczenia, czy mówimy o diecie tradycyjnej, czy roślinnej. Na co więc zwracać uwagę, sięgając po wegańskie produkty?

Bardzo ważne jest czytanie składu produktów. Na etykiecie skład surowcowy występuje w kolejności od tego, którego w danym produkcie jest najwięcej, do tego którego jest najmniej. Im krótszy skład, tym lepiej. Najbardziej powinny zainteresować nas pierwsze 3- 4 składniki. Jeśli występuje tam cukier czy olej palmowy, to lepiej odłożyć ten produkt na półkę

– tłumaczy Alicja Jarosz. I dodaje:

Przy zakupie produktów należy unikać tych z wysoką zawartością soli, nasyconych kwasów tłuszczowych i cukru. Warto pamiętać, że cukier może kryć się pod różnymi nazwami. Na etykietach może występować pod nazwą: sacharoza, glukoza, fruktoza, syrop glukozowy, syrop glukozowo-fruktozowy, syrop fruktozowo-glukozowy, syrop fruktozowy, syrop kukurydziany, syrop ryżowy, z agawy, z buraka cukrowego. Pamiętajmy także, że to odpowiednia kompozycja całego jadłospisu będzie miały realny wpływ na nasze zdrowie, a nie wybór pojedynczego produktu

Dieta wegańska może być i smaczna, i zdrowa. Nie ma w niej miejsca na nudę, bo świat roślin jest niezwykle bogaty. Trzeba jednak zachować czujność. W przeciwnym razie wpadniemy w marketingowe pułapki, na czym ucierpimy my sami.

Ten serwis używa cookies. Korzystając z niego wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Sprawdź naszą politykę prywatności.

Żadne materiały z tej strony nie mogą być jakikolwiek sposób powielane bez pisemnej zgody redakcji.