Teraz czytasz...
Kasztan jadalny – wartości odżywcze i zastosowanie
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl

Kasztan jadalny – wartości odżywcze i zastosowanie

Avatar photo

Kasztan jadalny był niegdyś bazą czarnego spartańskiego chleba. Dziś niektórzy sportowcy traktują je jako dobre źródło „węgli” przed startem. Jednak kasztany i tak najbardziej chyba kojarzą się z jesienno-zimowym spacerem po francuskich, włoskich lub portugalskich miastach, gdzie serwuje się je jako rozgrzewającą przekąskę.

Kasztan jadalny w Polsce

Kasztan jadalny bardzo popularny jest w wersji pieczonej, ale uciera się z niego również mąkę (mąka kasztanowa). Na polskich ulicach trudno je kupić (może z racji stosunkowo wysokiej ceny?), choć trzeba przyznać, że nasi przodkowie cenili je bardzo wysoko.

Jadano je m.in. w przedwojennym Krakowie. Gościły w jadłospisie Jana III Sobieskiego, ale jak czytamy na stronie Muzeum w Wilanowie: Nawet jeśli w XVII wieku w Wilanowie rosły drzewa z gatunku Castanea sativa, to pewnie nie owocowały zbyt regularnie i obficie.

→ Przeczytaj również: Ludziki z kasztanów i inne zabawy na jesień DIY

Owoc kasztana jadalnego (maron) doskonale nadaje się do przechowywania i transportowania w stanie zasuszonym. Jest zatem bardzo prawdopodobne, że król Jan prosił swą Marysieńkę o ich przysłanie z południa Europy, gdzie do dziś rosną na długowiecznym drzewie o wysokości do 30 m, o szerokiej, gęstej, kulistej koronie osadzonej zwykle na niskim, grubym pniu

 

 

kasztany jadalne
Jak przyrządzić kasztany jadalne?

Drewno tego drzewa wykorzystywane jest np. do wyrobu instrumentów muzycznych, w budownictwie wodnym, górnictwie, do rzeźbienia i toczenia.

Nie mylmy kasztana jadalnego z owocami kasztanowca, tak powszechnie rosnącymi w polskich parkach. Pierwszy z nich należy do rodziny bukowatych, tej samej, do której należy buk i dąb, drugi  do rodziny mydleńcowatych. Nie są więc nawet ze sobą spokrewnione!

→ Przeczytaj również: Co zrobić z pigwy?

Co można zrobić z kasztanów?

Nasiona kasztana są jadalne po upieczeniu, bardzo smaczne, mączyste (trochę jak pieczone ziemniaki). Nie zawierają glutenu, są więc szczególnie popularne w diecie osób unikających tego składnika. Są sycące, mają lekko orzechowy smak.

Orzechową nutę zyskują również potrawy, w których wykorzystuje się mąkę kasztanową. Warto pamiętać, że nadaje ona wypiekom ciemniejszą barwę.

Właściwości mąki kasztanowej
Właściwości mąki kasztanowej

Fantastycznym źródłem inspiracji do wykorzystania kasztanów i mąki kasztanowej w codziennym menu może być kuchnia włoska – mieszkańcy Półwyspu Apenińskiego uchodzą za największych smakoszy kasztanów. Wykorzystywane są w najróżniejszych ciastach, herbatnikach, naleśnikach, gofrach, muffinkach czy racuchach. Kasztany sprawdzają się także w bardziej wytrawnych wersjach: jako dodatek do risotto, zup oraz pieczeni mięsnych.

Skorzystaj z przepisu na: Muffinki kasztanowe z melasą karobową

Kasztany jadalne – przepis*

Składniki:

  • 300 g kasztanów jadalnych
  • woda
  • sól

Sposób przygotowania:

1. Kasztany namocz w wodzie przez ok. 20 min, następnie natnij od płaskiej strony.
2. Wrzuć do wrzącej wody i gotuj ok. 30-40 min.
3. Podawaj ciepłe, lekko oprószone solą.

Skorzystaj z przepisu na: domową granolę antystresową

Jak przyrządzać kasztany jadalne pieczone*?

Namocz 300 g kasztanów jadalnych w wodzie (ok. 20 min.), następnie wytrzyj je i natnij w krzyżyk od płaskiej strony. Przełóż na blaszkę i piecz ok. 25-30 min. w 200°C.

Jadalne kasztany najlepiej smakują na ciepło, delikatnie posolone.

Jeśli zostawisz je na później, będą suche i niezbyt smaczne. Jeśli potrzebujesz więcej kolorów i intensywnego smaku, podaj je z soczystymi mandarynkami. Są świetną przekąską podczas wspólnego oglądania filmu zamiast paluszków i chipsów

– mówi Viola Grzelka, autorka książek „Mamucie Przysmaki. Przepisy na jesień, zimę i przedwiośnie” oraz „Mamucie Przysmaki. Przepisy na wiosnę i lato„.

*Autorką obu przepisów jest Katarzyna Kosmala, autorka książki „Ziołowe smaki„.

Ten serwis używa cookies. Korzystając z niego wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Sprawdź naszą politykę prywatności.

Żadne materiały z tej strony nie mogą być jakikolwiek sposób powielane bez pisemnej zgody redakcji.