Te bezglutenowe muffinki kasztanowe to idealna dawka energii na drugie śniadanie. Łatwo je przygotować i są bardzo smaczne. Przepisem dzieli się Anna Kalwa, autorka bloga vegannmuffins.
Kasztany bogate są w błonnik oraz minerały, m.in. potas, magnez i wapń. Słodyczy muffinkom w tym przepisie nadaje „czarne złoto”, czyli melasa chleba świętojańskiego. Obfitująca w żelazo, nadaje babeczkom karmelowy zapach i smak.
Muffinki jakich nie znacie. O słodkich wypiekach z historią w tle
Jak przygotować muffinki kasztanowe z melasą karobową?
Składniki suche:
- duża szklanka mąki (300 ml): pół na pół mąki ryżowej i mąki kasztanowej
- pół szklanki płatków kasztanowych
- 2 łyżki skrobii z tapioki
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
Składniki mokre:
- 80 ml melasy chleba świętojańskiego (karobu)
- 50 g wegańskiej margaryny
- 1 jajko
- 150 ml mleka ryżowego
- łyżka octu jabłkowego
W dwóch osobnych miskach mieszamy składniki suche i mokre. Margarynę topimy i czekamy aż lekko ostygnie. Łączymy składniki, mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji i wykładamy do papilotek.
Pieczemy ok. 18 minut w 200°C do tzw. suchego patyczka. Możemy podać z waniliowym jogurtem sojowym z malinami.