Teraz czytasz...
Kasztany jadalne. Wartości odżywcze i zastosowanie
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl

Kasztany jadalne. Wartości odżywcze i zastosowanie

Avatar photo

Kasztany jadalne były niegdyś bazą czarnego spartańskiego chleba. Dziś niektórzy sportowcy traktują je jako dobre źródło „węgli” przed startem. Zwłaszcza jeżeli nie mogą lub nie chcą sięgać po makaron. Najbardziej chyba kojarzą się jednak  z jesienno-zimowym spacerem po francuskich, włoskich lub portugalskich miastach.

W takich okolicznościach występują jako rozgrzewająca przekąska sprzedawana zazwyczaj na ulicach. Kasztan jadalny bardzo popularny jest w wersji pieczonej, ale uciera się z niego również mąkę. Na polskich ulicach kasztany nie są zbyt popularne (może z racji stosunkowo wysokiej ceny?). Mimo to mamy pewne tradycje, jeżeli chodzi o ich spożywanie. Jadano je m.in. w przedwojennym Krakowie. Gościły w menu Jana III Sobieskiego, ale jak czytamy na stronie Muzeum w Wilanowie: Nawet jeśli w XVII wieku w Wilanowie rosły drzewa z gatunku Castanea sativa, to pewnie nie owocowały zbyt regularnie i obficie. „Marony” (owoce kasztana jadalnego) doskonale nadają się do przechowywania i transportowania w stanie zasuszonym. Jest zatem bardzo prawdopodobne, że król Jan prosił swą Marysieńkę o przysłanie kasztanów zakupionych na południu Europy. Co ciekawe, Kasztany jadalne rosną na wysokich (do 35 metrów wysokości) drzewach z rodziny bukowatych. Nie są w żaden sposób spokrewnione z kasztanowcami, które rosną w naszych parkach.

Kasztany jadalne są bezglutenowe z natury

Ze swej natury kasztany nie zawierają glutenu, są więc szczególnie popularne w diecie osób unikających tego składnika. Uwaga! To, że produkt nie zawiera w sposób naturalny glutenu, nie oznacza, że nie nastąpiło zanieczyszczenie nim podczas konfekcjonowania lub magazynowania – osoby uczulone powinny starannie czytać deklaracje producentów i sprawdzać certyfikaty.

Nadają ciemną barwę i orzechowy smak

Kasztany jadalne najczęściej spożywa się w postaci gotowanej lub pieczonej. Są sycące, mają lekko orzechowy smak. Orzechową nutę zyskują również potrawy, w których wykorzystuje się mąkę kasztanową – w tej postaci najłatwiej cieszyć się smakiem kasztanów w Polsce. Nadaje ona wypiekom ciemniejszą barwę.

Mąka kasztanowa – właściwości odżywcze

Właściwości mąki kasztanowej
Właściwości mąki kasztanowej

Kasztany jadalne – rarytas włoskiej kuchni

Fantastycznym źródłem inspiracji do wykorzystania kasztanów i mąki kasztanowej w codziennym menu może być kuchnia włoska – mieszkańcy Półwyspu Apenińskiego uchodzą za największych smakoszy kasztanów. Wykorzystywane są w najróżniejszych ciastach, herbatnikach, naleśnikach, gofrach, muffinkach czy racuchach. Kasztany sprawdzają się także w bardziej wytrawnych wersjach: jako dodatek do risotto, zup oraz pieczeni mięsnych.

Sprawdź przepis na: Muffinki kasztanowe z melasą karobową

Kasztany jadalne – gotowane (przepis)

Kasztany gotowane

Składniki:
• 300 g kasztanów jadalnych
• woda
• sól

Sposób przygotowania:
1. Kasztany moczymy w wodzie ok. 20 minut, następnie nacinamy od płaskiej strony.
2. Kasztany wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy ok. 30–40 minut.
3. Podajemy ciepłe, lekko oprószone solą.

Kasztany pieczone (przepis)

Składniki:
• 300 g kasztanów jadalnych
• sól

Sposób przygotowania:
1. Kasztany namoczyć w wodzie na ok. 20 minut.
2. Po tym czasie każdego kasztana wytrzeć i ponacinać
w krzyżyk od płaskiej strony.
3. Kasztany przełożyć na blaszkę i piec ok. 25–30 minut
w temp. 200 C.
4. Zjadamy ciepłe, można delikatnie posolić.

Autorką obu przepisów jest Katarzyna Kosmala

Kasztanowe, „Węglowe doładowanie”

Kasztanami jadalnymi nie bez powodu interesują się sportowcy. W postaci pieczonej lub gotowanej są dobrym źródłem długo uwalniającej się energii gdyż pod wpływem ciepła skrobia zmienia się w węglowodany złożone.

Stąd niektórzy chętnie spożywają je przed treningiem czy zawodami. Dietetycy zwracają też uwagę na wysoką zawartość substancji mineralnych i witamin.

Ten serwis używa cookies. Korzystając z niego wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Sprawdź naszą politykę prywatności.

Żadne materiały z tej strony nie mogą być jakikolwiek sposób powielane bez pisemnej zgody redakcji.