Teraz czytasz...
Papryka faszerowana. Jak zrobić?
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl

Papryka faszerowana. Jak zrobić?

Katarzyna Kosmala
papryka faszerowana

Papryka faszerowana to ciekawa propozycja na jesienny obiad lub kolację. Posiłek przygotujesz szybko i z łatwo dostępnych składników. Podpowiadamy, ile piec paprykę i jak ją zrobić, by stanowiła samodzielne i pożywne danie dla całej rodziny.

Papryka faszerowana – dobra dla całej rodziny!

Jesień to czas, gdy szukamy przepisów na rozgrzewający i sycący obiad. Na stołach pojawiają się zupy, jak choćby żurek czy rosół, ale też sezonowe dania. I to właśnie do nich należy papryka nadziewana. Jej przygotowanie nie zajmuje dużo czasu, farsz można też zrobić dzień wcześniej. A dlaczego warto?

Po pierwsze gotujemy szybko i smacznie. Po drugie faszerowane papryczki to samo zdrowie! Papryka to skarbnica witaminy C, pożywna jest też kasza jaglana. Przed podaniem potrawę można posypać drobno posiekaną natką pietruszki. I po trzecie – jemy sezonowo i lokalnie, a za całe danie zapłacimy niewiele.

→ Przeczytaj, jak oszczędzać na jedzeniu i dobrze się odżywiać

Czym faszerować paprykę?

Nasz przepis na paprykę nadziewaną zakłada wykorzystanie mięsa mielonego i kaszy jaglanej. Jeśli jednak nie masz tych składników, a chcesz użyć inne – śmiało! Sprawdzi się ryż, ale i kasza gryczana albo soczewica. Możesz też wzbogacić smak farszu sosem pomidorowym (np. koncentratem), żółtym serem, pieczarkami. Zamiast wieprzowiny, nada się delikatny drób albo resztki wędlin, pieczonych mięs lub szarpanej wieprzowiny (genialny sposób na to, by w kuchni nic się nie zmarnowało).

Pamiętaj o przyprawach. Ja proponuję hyzop lekarski, ale dobre też będzie oregano, tymianek, szczypiorek i słodka papryka.

Przepis na paprykę faszerowaną

papryka faszerowana

Papryka faszerowana

Papryka faszerowana jest szybka i prosta do zrobienia. Składniki do jej przygotowania znajdziesz w każdym sklepie.
Autorką przepisu jest Katarzyna Kosmala.

Składniki
  

  • 5 kolorowych papryk
  • 300 g mięsa mielonego
  • 1 torebka kaszy jaglanej
  • sól, pieprz, papryka słodka
  • olej do smażenia
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 gałązki hyzopu lekarskiego

Przygotowanie
 

  • Paprykę przekrój na pół, usuń gniazda nasienne.
  • Kaszę jaglaną ugotuj w osolonej wodzie do miękkości.
  • Na patelni rozgrzej tłuszcz, podsmaż posiekaną w kostkę cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.
  • Dodaj mięso mielone, podsmaż.
  • Gdy mięso będzie gotowe, dodaj kaszę, przyprawy, listki hyzopu i wymieszaj.
  • Przygotowanym farszem napełnij połówki papryki.
  • Piecz 25 minut w piekarniku.
Słowa kluczowe papryka
Próbowałeś/aś już tego przepisu?Let us know how it was!

Jak upiec paprykę?

Paprykę najlepiej piec w naczyniu żaroodpornym, niskim i szerokim. Pokrywka nie będzie potrzebna.

Do naczynia wlej odrobinę wody (ok. 50 ml), która sprawi, że papryki nie przypieką się od spodu. Nagrzej piekarnik do 200°C (bez termoobiegu) i umieść w nim papryki. Piecz co najmniej 25 minut, po tym czasie sprawdź, czy papryki są miękkie.

Kontroluj stopień przypieczenia papryk, by od góry nie zapiekły się za mocno.

Czy można mrozić paprykę?

Zdecydowanie! Wcześniej jednak trzeba ją umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w paski lub w kostkę.

Mrozić można zarówno słodką paprykę, jak i jej ostre odmiany, np. chili. Zawsze jednak do mrożenia wybieraj świeże i jędrne warzywa.

Papryka faszerowana : przepis to nie wszystko!

  • Mój przepis na paprykę nadziewaną zakłada przekrojenie warzyw na pół, ale możesz też ostrym nożem odkroić tylko górę papryki z ogonkiem, a ze środka usunąć gniazdo nasienne oraz białe włókna.
  • Dobrze smakuje zarówno papryka czerwona nadziewana, jak i żółta lub zielona. Wybór koloru należy wyłącznie do Ciebie!
  • Podobna w przygotowaniu jest cukinia faszerowana mięsem mielonym, której przygotowanie również polecam (w wersji bezmięsnej dobra jest cukinia faszerowana pomidorami i mozzarellą).
  • Danie to jest dobre i pożywne samo w sobie, nie potrzebujesz żadnych dodatków.

Sprawdź także przepis na dżem z papryki

Ten serwis używa cookies. Korzystając z niego wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Sprawdź naszą politykę prywatności.

Żadne materiały z tej strony nie mogą być jakikolwiek sposób powielane bez pisemnej zgody redakcji.