Rosół bez mięsa? Tak, to jak najbardziej wykonalne. Warto przygotować sobie warzywny, pyszny i rozgrzewający rosół z poniższego przepisu lub użyć go jako bazy do innej zupy.
Tradycyjny rosół, zazwyczaj był tłusty, jedzony na niedzielny obiad z makaronem domowej roboty. Przypisywano mu lecznicze właściwości. Dziś, gdy coraz więcej osób rezygnuje z jadania składników odzwierzęcych warto skorzystać z przepisu na roślinny odpowiednik. Rosół bez mięsa, przygotowany tylko z warzyw wcale nie musi być gotowany bardzo długo. Jest to więc danie proste i stosunkowo szybkie w przygotowaniu. Będzie smakował jak u babci ;-).
Porcja z przepisu starcza na ok 2,5 l rosołu. Czas przygotowania to ok. 45 minut.
Rosół bez mięsa (wege)
Składniki
- - 4 średnie marchewki
- - 2 nieduże pietruszki
- - 1/4 średniego selera
- - 1/4 małej główki kapusty
- - 1 mały grzyb suszony
- - 1 cebula
- - 1 nieduży por
- - 2 ząbki czosnku
- - 1 duży liść laurowy
- - 1-2 ziarna ziela angielskiego
- - 2 cm imbiru
- - 2 goździki
- - szczypta kurkumy
- - 6 ziaren pieprzu
- - 2 gałązki lubczyku
- - po kilka gałązek natki pietruszki i koperku
- - 3 łyżki oleju
- - 1 łyżka soli.
Przygotowanie
- Przygotowanie zupy zacznij od namoczenia w wodzie suszonego grzyba np podgrzybka lub prawdziwka, najlepiej zrób to ok 2 godzin wcześniej, by miał szansę zrobić zrobić się miękki. Obetnij od pora brzydkie ciemnozielone liście, dokładnie go umyj oglądając czy nie ma piasku pomiędzy liśćmi, jeśli potrzeba zdejmij pierwsze liście, odkrój korzeń ale tak by został kawałek który będzie trzymał warzywo.
- Pozostałe warzywa obierz i umyj. Obierz również cebulę i czosnek.
- Do garnka wrzuć wszystkie składniki czyli: w całości marchewkę, pietruszkę, selera, kapustę, pora, zgnieciony nożem czosnek, imbir, goździki, lubczyk, natkę, koperek, ziele, liść laurowy, szczyptę soli, kurkumy, pieprz.
- Cebulę w całości nadziej na widelec i opal ją nad ogniem tak by z wierzchu zrobiła się czarna. Dodaj ją do garnka. Grzybka wypłucz z piasku i liści (o ile są) i dodaj do warzyw. Całość zalej wodą tak by było ok 2,5 l, dodaj od razu olej. Gotuj do miękkości warzyw, przykrywając ale niezbyt szczelnie pokrywką. Pod koniec gotowania przypraw do smaku solą i pieprzem.
- Rosół możesz podawać tradycyjnie z makaronem krajanką, posypany siekaną natką pietruszki i koperkiem.
- Warzywny rosół jest bardziej słodki niż tradycyjny, dlatego możesz też dodać do niego odrobinę curry.
Wegańska Kuchnia Polska
Przepis na rosół bez mięsa pochodzi z książki Wegańska Kuchnia Polska, w której znajdziecie 60 sprawdzonych przepisów na tradycyjne polskie potrawy (takie jak właśnie rosół, kotlety czy różnego rodzaju zupy) w roślinnych wersjach. Autorka od wielu lat prowadzi firmę cateringową, która dostarcza wegańską żywność do bezpośrednio do klientów. Wegańska Kuchnia Polska to jedna z pierwszych tego typu publikacji, które ukazały się na polskim rynku. Książka dostępna jest zarówno w formie tradycyjnej jak i e booka.
Nie ma dobrego rosołu bez wysokiej jakości warzyw. Przeczytaj, co warto wiedzieć na temat: włoszczyzny . Zachęcamy również do zainteresowania się tematyką żywności ekologicznej.