Wojskowa kuchnia kojarzy się nam z grochówką. Autorzy książki „Wojna widziana z kuchni… i kuchnia na wojnie” obalają jednak ten stereotyp. Nie tylko ciekawie opowiadają o kulinarnej rzeczywistości wojskowej, ale też dzielą się przepisami. Oto receptura na polowy rosół wołowy.
Polowy rosół wołowy
Przepis został opublikowany na portalu Biokurier.pl. Pochodzi z książki Krzysztofa Mroczkowskiego i Leszka Kawy "Wojna widziana z kuchni... i kuchnia na wojnie", która ukazała się nakładem Wydawnictwa Gaj.
Składniki
- 70 g kości wołowych
- 300 g mięsa wołowego bez kości
- 10 g selera
- 6 g pora
- 3 g natki pietruszki
- 120 g makaronu (najlepiej domowego)
- 6 g soli
- 40 g marchwi
- 14 g pietruszki
- przyprawy do smaku
Przygotowanie
- Kości i mięso umyj w ciepłej wodzie.
- Warzywa umyj, oczyść, opłucz i rozdrobnij.
- Ugotuj wywar.
- Do wywaru włóż mięso i gotuj do miękkości.
- Dodaj przyprawy do smaku.
- Ugotuj makaron.
- Mięso wykorzystaj jako drugie danie. Z warzyw możesz zrobić sałatkę jarzynową.
Próbowałeś/aś już tego przepisu?Let us know how it was!