Teraz czytasz...
Nostalgia food kulinarnym trendem na 2022 rok
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl
Bio Kurier

Nostalgia food kulinarnym trendem na 2022 rok

Agnieszka Gotówka

Nostalgia food to nic innego jak powrót do smaków dzieciństwa. W tym roku ma być to jeden z wiodących nurtów w kulinariach. Które z potraw będą teraz na topie?

Nostalgia food budzi pozytywne emocje

Nasyciliśmy się już smakiem azjatyckiej kuchni, o czym świadczy m.in. popularność sushi. Na wyciagnięcie ręki mamy potrawy kuchni włoskiej, greckiej czy amerykańskiej. W tym roku coraz chętniej będziemy sięgać po smaki, które w polskiej kuchni znane są od dawna. Pamiętamy je z czasów swojego dzieciństwa, a mistrzami w ich przygotowaniu były najczęściej nasze babcie. Tym właśnie jest nostalgia food. To powrót do korzeni i prostych przepisów, które opierają się na podstawowych składnikach.

W kuchni wracamy do korzeni

W 2022 roku na polskich stołach przywrócimy należyty szacunek pierogom, kluskom leniwym, tradycyjnie przygotowywanym kotletom. Chętniej też będziemy samodzielnie przygotowywać zaprawy, m.in. kisić ogórki i kapustę, robić dżemy owocowe. W chłodne dni idealnie smakować będą zupy, zwłaszcza żurek, barszcz czerwony, rosół czy zupa ogórkowa.

To tych smaków poszukujemy obecnie najczęściej i to one pozwolą nam przypomnieć sobie smak dzieciństwa. Mają jednak jeszcze jedną zaletę: są względnie tanie i pozwalają na wiele kulinarnych wariacji. Nasze babcie niczego nie marnowały, choć o zero waste nie miały pojęcia. W ich kuchniach wykorzystywano wszystko, co podyktowane było zarówno szacunkiem do jedzenia, jak i względami ekonomicznymi.

Zobacz także


Można podejrzewać, że finanse to też jeden z powodów, który pozwoli nostalgia food być w czołówce kulinarnych trendów na 2022 rok. Rosnące ceny nakazują bliżej przyjrzeć się swoim wydatkom. Szukamy oszczędności, ale chcemy jednocześnie jeść zdrowo i smacznie. Reaktywacja starych przepisów daje taką możliwość.

Dawniej gotowano z produktów sezonowych, dostępnych lokalnie. Wykorzystywano rosnące dziko zioła, uprawiano ogródki. Dziś te trendy powracają. Nie tylko pozwalają zaoszczędzić, ale też dają całe mnóstwo satysfakcji.

Ten serwis używa cookies. Korzystając z niego wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Sprawdź naszą politykę prywatności.

Żadne materiały z tej strony nie mogą być jakikolwiek sposób powielane bez pisemnej zgody redakcji.