Wariacji na temat pierogów jest całe mnóstwo. Naszą dzisiejszą propozycją są pierogi z twarogiem i miętą. Może warto rozważyć ich przygotowanie na bożonarodzeniowy stół?
Pierogi z twarogiem i miętą mają wyjątkowy smak i są bardzo lekkie. Ich przygotowanie nie jest trudne, warto się więc pokusić o ich zrobienie.
Przeczytaj również: Smaczne pierogi – poznaj 5 rodzajów z różnych zakątków świata
Składniki na pierogi z twarogiem i miętą
Ciasto:
- 2 szkl. mąki
- szkl. ciepłej wody
- 1 łyżka oleju
- szczypta soli
Farsz:
- 500 g twarogu
- 3 łyżki drobno posiekanej mięty
- 4 łyżki cukru
Do podania:
- 0,5 szkl. śmietany
- 1 łyżeczka cukru
- kilka posiekanych listków mięty
Przeczytaj również: Twaróg: walory prozdrowotne i sposoby na jego wykorzystanie
Przygotuj pierogi z twarogiem i miętą w 5 prostych krokach
- Składniki na ciasto połącz i zagnieć ciasto.
- Przygotuj farsz: twaróg wymieszaj z cukrem i posiekaną miętą.
- Ciasto wałkuj, wycinaj koła, nakładaj farsz i zlepiaj pierogi.
- Gotuj we wrzątku.
- Śmietanę ubij z cukrem i posiekanymi listkami mięty.
- Pierogi podawaj ze śmietaną i miętą.
Przepis na pierogi z twarogiem i miętą pochodzi z książki „Ziołowe smaki” Katarzyny Kosmali. Ta pozycja to świetna propozycja na prezent dla każdego miłośnika dobrej i prostej kuchni.