Nalewka miętowa jest niezwykle łatwa w przygotowaniu. Warto ją mieć w domowej apteczce. Przyniesie też orzeźwienie w gorące dni.
Przeczytaj na temat właściwości odżywczych mięty
Składniki:
- świeże liście mięty
- sok z 3 cytryn
- miód do smaku
- wódka 40%
Czas przygotowania: 2 miesiące
Przeczytaj także: Jak zbierać zioła? 4 rzeczy, o których trzeba pamiętać
Nalewka miętowa w 4 krokach
- Do litrowego słoja włóż umyte i oczyszczone liście mięty. Powinno ich być ok. ¾ słoja.
- Zalej miętę wódką.
- Dodaj świeżo wyciśnięty sok z trzech cytryn i 4-5 łyżki płynnego miodu.
- Zamknij szczelnie słoik. Co jakiś czas potrząsaj nim, by składniki się dobrze wymieszały i przegryzły. Podwóch miesiącach nalewka powinna być gotowa.
Nalewka miętowa z cytryną ma ciekawy i oryginalny smak. Dobrze smakuje zarówno po ciężkostrawnym jedzeniu, przy kłopotach żołądkowych, a także z kostką lodu w letni dzień.
Więcej przepisów na nalewki znajdziecie w książce Atlas Nalewek. Oprócz przepisów na nalewki malinowe z Atlasem Nalewek wypróbujecie również:
- Ponad 130 sprawdzonych przepisów (w ty, stare przepisy na nalewki)
- Praktyczne porady i wskazówki praktyków
- Informacje o najkorzystniejszym czasie zbioru surowców na nalewki i przygotowywania trunków
- sprawdzone przepisy na nalewki degustacyjne
- sprawdzone przepisy na nalewki zdrowotne
- Indeks schorzeń i dolegliwości, na które nalewki mogą pomóc
- Indeks i przejrzyste oznaczenia sezonowości, czyli kiedy przypada najlepszy termin do przygotowania nalewki