Nalewka miętowa na problemy trawienne i upalne dni

Nalewka miętowa jest niezwykle łatwa w przygotowaniu. Warto ją mieć w domowej apteczce. Przyniesie też orzeźwienie w gorące dni.

Składniki:

  • świeże liście mięty
  • sok z 3 cytryn
  • miód do smaku
  • wódka 40%

Czas przygotowania: 2 miesiące

Nalewka miętowa w 4 krokach

  1. Do litrowego słoja włóż umyte i oczyszczone liście mięty. Powinno ich być ok. ¾ słoja.
  2. Zalej miętę wódką.
  3. Dodaj świeżo wyciśnięty sok z trzech cytryn i 4-5 łyżki płynnego miodu.
  4. Zamknij szczelnie słoik. Co jakiś czas potrząsaj nim, by składniki się dobrze wymieszały i przegryzły. Podwóch miesiącach nalewka powinna być gotowa.
Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

Nalewka miętowa z cytryną ma ciekawy i oryginalny smak. Dobrze smakuje zarówno po ciężkostrawnym jedzeniu, przy kłopotach żołądkowych, a także z kostką lodu w letni dzień.

Więcej przepisów na nalewki znajdziecie w książce “100 nalewek dla zdrowia i smaku” autorstwa Zbigniewa Przybylaka. Szukajcie jej w najbliższym oddziale Poczty Polskiej. Sprawdź dostępność w swoim regionie na poczyta.pl