Przygotowanie zupy zacznij od namoczenia w wodzie suszonego grzyba np podgrzybka lub prawdziwka, najlepiej zrób to ok 2 godzin wcześniej, by miał szansę zrobić zrobić się miękki. Obetnij od pora brzydkie ciemnozielone liście, dokładnie go umyj oglądając czy nie ma piasku pomiędzy liśćmi, jeśli potrzeba zdejmij pierwsze liście, odkrój korzeń ale tak by został kawałek który będzie trzymał warzywo.
Pozostałe warzywa obierz i umyj. Obierz również cebulę i czosnek.
Do garnka wrzuć wszystkie składniki czyli: w całości marchewkę, pietruszkę, selera, kapustę, pora, zgnieciony nożem czosnek, imbir, goździki, lubczyk, natkę, koperek, ziele, liść laurowy, szczyptę soli, kurkumy, pieprz.
Cebulę w całości nadziej na widelec i opal ją nad ogniem tak by z wierzchu zrobiła się czarna. Dodaj ją do garnka. Grzybka wypłucz z piasku i liści (o ile są) i dodaj do warzyw. Całość zalej wodą tak by było ok 2,5 l, dodaj od razu olej. Gotuj do miękkości warzyw, przykrywając ale niezbyt szczelnie pokrywką. Pod koniec gotowania przypraw do smaku solą i pieprzem.
Rosół możesz podawać tradycyjnie z makaronem krajanką, posypany siekaną natką pietruszki i koperkiem.
Warzywny rosół jest bardziej słodki niż tradycyjny, dlatego możesz też dodać do niego odrobinę curry.