Teraz czytasz...
Cukinia faszerowana mozzarellą i pomidorami
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl

Cukinia faszerowana mozzarellą i pomidorami

Katarzyna Kosmala
cukinia faszerowana pomidorami i mozzarellą

Cukinia faszerowana to doskonałe danie na obiad i kolację. Można je zaserwować na różne sposoby, m.in. w wersji mięsnej i wegetariańskiej. Smakuje doskonale polana dobrą oliwą z oliwek, a przy tym jest sycąca i smaczna. Podpowiadamy, jak zrobić cukinię faszerowaną.

Cukinia faszerowana mięsem mielonym

W tej wersji spotykana jest najczęściej. Warto jednak wiedzieć, że cukinia nadziewana może też być innymi dodatkami, np. kurczakiem lub pieczarkami. W każdej z tych wersji smakuje bardzo dobrze. Jest też alternatywą dla zwyczajowo podanych dań. W tej potrawie bowiem wszystko zawiera się w wydrążonym warzywie. Nic zatem dziwnego, że cukinia z piekarnika nazywana jest warzywną zapiekanką (z całą pewnością jest zdrowszą alternatywą dla pszennej bułki).

Warto podać ją na letni obiad. W sezonie cukinia jest tania i łatwo dostępna (bez problemu rośnie też w ogrodzie). Można dodawać ją do sałatek, leczo lub dań z makaronem (zobacz przepis na wegański makaron z cukinią, pieczarkami i papryką w sosie „śmietanowym”). Doskonale pasuje też do dań z grilla (tu znajdziesz przepis na grillowane warzywa z serem halloumi).

Latem niewiele zapłacimy też za pomidory. Jeśli jednak nie mamy ich pod ręką, a zależy nam na szybkim obiedzie, możemy użyć pomidory w puszce (Passata a pulpa pomidorowa – czym się różnią?). Można też wykorzystać mniej mięsa mielonego, uzupełniając go ugotowanym ryżem (do farszu dodajemy go na sam koniec).

Cukinia faszerowana to też świetne danie pozwalające na wykorzystanie nadmiaru produktów, by nic się nie zmarnowało. Można do niej dodać paprykę, suszone pomidory, kilka pieczarek, a jeśli nie mamy mozzarelli, sprawdzi się również inny rodzaj sera.

Masz problem z odpowiednim doborem proporcji w przepisie? Sprawdź nasze przeliczniki kuchenne.

Faszerowana cukinia – przepis

cukinia faszerowana pomidorami i mozzarellą

Cukinia faszerowana mozzarellą i pomidorami

Cukinia faszerowana to propozycja na szybki obiad lub kolację. Możesz też zabrać ją do pracy i odgrzać.
By danie było bardziej sycące, można dodać do cukinii doprawione mięso mielone.
Autorką przepisu jest Kasia Kosmala.

Składniki
  

  • 2 małe cukinie
  • 1 kostka sera mozzarella
  • sól, pieprz
  • 1 pomidor
  • oliwa z oliwek
  • zioła prowansalskie

Przygotowanie
 

  • Cukinie umyj, przekrój na połówki i delikatnie wyjmij gniazda nasienne.
  • Natrzyj oliwą i przyprawami.
  • Pokrój na małe kawałki pomidora i mozzarellę.
  • Naprzemiennie układaj w cukinii kawałki sera i pomidora.
  • Zapiekaj ok. 25-30 minut w temperaturze 180℃.
  • Podawaj z oliwą  z oliwek i listkami bazylii.
Słowa kluczowe cukinia
Próbowałeś/aś już tego przepisu?Let us know how it was!

Przepis na cukinię faszerowaną znajdziecie również w letnim numerze Biokuriera (3/2023). Szukajcie go w dobrych sklepach z ekologiczną żywnością. By jednak mieć pewność, że magazyn do nas dotrze, zachęcamy do zamawiania prenumeraty indywidualnej (cena za 5 numerów to 60 zł). Możecie też przeczytać go on-line.

Ile piec cukinię faszerowaną w piekarniku?

Cukinia jest dość twarda, więc warto ją podpiec (same łódeczki, bez farszu). Wystarczy 15 minut w temperaturze 180℃ (bez termoobiegu). 

Cukinia faszerowana mięsem będzie zapiekana podobnie jak w wersji wegetariańskiej (180℃ przez ok. 30 min). Pamiętajmy jednak, że mięso musimy najpierw usmażyć z dodatkiem cebuli, czosnku i przypraw. 

Nadziewana cukinia. O czym warto pamiętać?

  • Cukinię dobrze umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Nie obieraj jej. Przetnij na pół ostrym nożem.
  • By wydrążyć środek możesz użyć narzędzia, które służy do wykrawania kulek np. z melona lub arbuza (ale nie jest to konieczne).
  • Nie wyrzucaj gniazd nasiennych. Dodaj je do warzywnego lecza.
  • W wydrążonych łódeczkach może zbierać się woda. Usuń ją za pomocą papierowego ręcznika, następnie obsyp ziołami prowansalskimi.

Ten serwis używa cookies. Korzystając z niego wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Sprawdź naszą politykę prywatności.

Żadne materiały z tej strony nie mogą być jakikolwiek sposób powielane bez pisemnej zgody redakcji.