Składniki:
• 4 młode ziemniaki bio
• 3 marchewki bio
• 2 małe cukinie bio
• 1 ząbek czosnku bio
• 1/2 cebuli bio
• 2-3 łyżki mąki orkiszowej graham lub kukurydzianej bio
• 1 jajko bio
• przyprawy eko: pieprz, sól; świeża natka pietruszki drobno posiekana
• tłuszcz do smażenia (kokosowy lub olej słonecznikowy) bio
Sposób przygotowania:
Warzywa dobrze myjemy. Marchew i ziemniaki obieramy, ścieramy na tarce; ziemniaki na drobnych oczkach, marchew na nieco grubszych, tj. i cukinie (zostawiamy w skórce, pozbawiamy ją tylko końcówek). Dodajemy jajko, mąkę, przyprawy, rozgnieciony ząbek czosnku i drobno posiekaną cebulę – łączymy składniki. Z tak powstałej masy warzywnej – robimy placki kładzione łyżką i smażone obustronnie na rozgrzanym tłuszczu.
Eko placki warzywne dobrze komponują się z plastrami świeżego eko pomidora lub kwaszonymi ogórkami.
Polacam – smacznego!
autorka przepisu: Agnieszka Szeffler – Grudkowska