Pomidorowy gulasz z czarnym ryżem to nasza propozycja na smaczny i pożywny obiad. A do tego wręcz królewski, bo dawniej czarny ryż spożywał wyłącznie cesarz. Dla reszty społeczeństwa produkt ten nie był dostępny. Na szczęście dziś każdy może cieszyć się jego smakiem.
→ Sprawdź przepisy na dania z ryżem na słodko i na słono.

Pomidorowy gulasz z czarnym ryżem [przepis]
Składniki
- 1,5 szklanki wody
- 100 g czarnego ryżu
- 1 szklanka wody
- 1 marchew
- 1 cebula
- 1/2 łyżeczki oregano
- 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego
- 1/4 łyżeczxki mielonego pieprzu czarnego
- kilka ząbków czosnku
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 papryki
- 250 g przecieru pomidorowego
- 3 pomidory
- 3-4 suszozne pomidory
- garść orzechów laskowych podprażonych na patelni
Notatki
- Półtorej szklanki wody zagotować i dodać do niej czarny ryż. Gotować do momentu aż ryż wchłonie całą wodę.
- Do oddzielnego garnka wlać szklankę wody, zagotować.
- Dodać pokrojoną marchew, posiekaną cebulę, a także przyprawy: oregano, czosnek niedźwiedzi, czarny pieprz oraz posiekany czosnek. Gotować przez co najmniej 1 minutę.
- Dodać sól. Gotować przez co najmniej 1 minutę.
- Dodać pokrojone papryki i pomidory oraz przecier pomidorowy (oraz ewentualnie posiekane suszone pomidory). Zagotować, zmniejszyć ogień do minimum i gotować przez 15-20 minut lub do momentu, aż warzywa będą miękkie.
- Do ugotowanego czarnego ryżu dodać przygotowany sos pomidorowo-paprykowy. Wierzch posypać podprażonymi i posiekanymi orzechami laskowymi.
→ Sprawdź, jak ugotować ryż [kompletny przewodnik]