Teraz czytasz...
Olej lniany w diecie, kosmetyce i profilaktyce zdrowotnej

Olej lniany w diecie, kosmetyce i profilaktyce zdrowotnej

Olej lniany jest bardzo popularny nie tylko w dietetyce, ale też w kosmetyce. Jest skuteczny w zapobieganiu i łagodzeniu objawów cukrzycy, nadciśnienia, miażdżycy, atopowego zapalenie skóry i łuszczycy.

Dawniej w Polsce olej lniany był powszechny, a na przełomie zimy i wiosny stanowił cenne źródło wartościowego tłuszczu.

Olej lniany trzeba koniecznie chronić przed światłem i wysoką temperaturą.

Bogactwo kwasów tłuszczowych

W naszej strefie klimatycznej olej z lnu jest niemal nie do zastąpienia. To doskonały produkt, który warto włączyć do codziennego jadłospisu. Jest bogaty w kwasy tłuszczowe egzogenne, czyli takie, których organizm sam nie może wytworzyć, a które obecne są między innymi w tłustych rybach morskich, orzechach włoskich czy brazylijskich, zielonych warzywach liściastych, oleju sojowym i rzepakowym.

W oleju lnianym znajdziemy:

  • kwasy tłuszczowe linolenowy i linolowy (maksymalnie do 75%),
  • kwas tłuszczowy oleinowy.

Wybieraj olej zimnotłoczony

Temperatura, w której z ziaren siemienia lnianego wytłaczany jest tłuszcz, nie może przekroczyć wartości spotykanych w przyrodzie przy pełnym nasłonecznieniu. Wiąże się to ze spadkiem wydajności, ale pozwala na zachowanie cennych walorów odżywczych, w tym kwasów tłuszczowych omega-3.

Kwasy tłuszczowe omega 3 – dlaczego warto o nich pamiętać?

Obecnie prowadzone są liczne badania naukowe na temat roli kwasów tłuszczowych omega-3 i efektów ich niedoboru w diecie we właściwych proporcjach. 

Zobacz także
Na białym talerzu leży porcja smażonego sandacza, otoczonego grillowanymi plasterkami cukinii i połówkami czerwonych pomidorków koktajlowych. Całość posypana jest świeżymi kiełkami i przyprawami. W tle, po lewej stronie, stoi biały dzbanek z bukietem białych kwiatów alstremerii i zielonymi liśćmi. Za talerzem, po prawej stronie, znajduje się mała, okrągła miseczka wypełniona kiełkami. Tło stanowi szara, marmurkowa powierzchnia stołu oraz pionowo ułożone, szare deski imitujące drewno. Oświetlenie jest jasne, podkreślające teksturę ryby i warzyw.

Ich niedobór może powodować:

  • problemy emocjonalne (depresję, agresję, nadpobudliwość dziecięcą, zaburzenia pamięci),
  • problemy metaboliczne (otyłość, cukrzycę),
  • rozwój nowotworów,
  • problemy układu krążenia (miażdżyca, arterioskleroza),
  • złe działanie układu odpornościowego (alergie, skłonność do częstych stanów zapalnych),
  • problemy dermatologiczne (egzemy, zgrubienia skóry, popękane pięty),
  • problemami gastrycznymi (niewłaściwe wydzielanie soków trawiennych),
  • problemy hormonalne (rozregulowana gospodarka hormonalna obciążająca cały organizm),
  • problemy układu nerwowego, w tym złe funkcjonowanie narządów zmysłów.

Jak wykorzystać olej lniany w kuchni?

Olej lniany można wykorzystać jako dodatek wzbogacający proste potrawy: zupy, sałatki, surówki. Można go także używać jako okrasy do kasz i makaronów (najlepiej razowych) albo do zrobienia domowego majonezu.

Uwaga! Oleju lnianego nie stosujemy do smażenia!

Sławni naturaliści i zielarze, jak Sebastian Kneipp, dr Breyer i dr Tarnawski, zalecali zdrowe odżywianie, najlepiej spożywanie świeżych, nieprzetworzonych produktów. Dieta jarzynowo-owocowo-mleczna z niewielkim dodatkiem mięsa była przez nich propagowana jako najzdrowsza. Do kuchni jarskiej doskonale pasuje olej lniany.

Ten serwis używa cookies. Korzystając z niego wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Sprawdź naszą politykę prywatności.

Żadne materiały z tej strony nie mogą być jakikolwiek sposób powielane bez pisemnej zgody redakcji.