Olej lniany jest bardzo popularny nie tylko w dietetyce, ale też w kosmetyce. Jest skuteczny w zapobieganiu i łagodzeniu objawów cukrzycy, nadciśnienia, miażdżycy, atopowego zapalenie skóry i łuszczycy.
Dawniej w Polsce olej lniany był powszechny, a na przełomie zimy i wiosny stanowił cenne źródło wartościowego tłuszczu.
Olej lniany trzeba koniecznie chronić przed światłem i wysoką temperaturą.
Bogactwo kwasów tłuszczowych
W naszej strefie klimatycznej olej z lnu jest niemal nie do zastąpienia. To doskonały produkt, który warto włączyć do codziennego jadłospisu. Jest bogaty w kwasy tłuszczowe egzogenne, czyli takie, których organizm sam nie może wytworzyć, a które obecne są między innymi w tłustych rybach morskich, orzechach włoskich czy brazylijskich, zielonych warzywach liściastych, oleju sojowym i rzepakowym.
W oleju lnianym znajdziemy:
- kwasy tłuszczowe linolenowy i linolowy (maksymalnie do 75%),
- kwas tłuszczowy oleinowy.
Wybieraj olej zimnotłoczony
Temperatura, w której z ziaren siemienia lnianego wytłaczany jest tłuszcz, nie może przekroczyć wartości spotykanych w przyrodzie przy pełnym nasłonecznieniu. Wiąże się to ze spadkiem wydajności, ale pozwala na zachowanie cennych walorów odżywczych, w tym kwasów tłuszczowych omega-3.
Kwasy tłuszczowe omega 3 – dlaczego warto o nich pamiętać?
Obecnie prowadzone są liczne badania naukowe na temat roli kwasów tłuszczowych omega-3 i efektów ich niedoboru w diecie we właściwych proporcjach.
Ich niedobór może powodować:
- problemy emocjonalne (depresję, agresję, nadpobudliwość dziecięcą, zaburzenia pamięci),
- problemy metaboliczne (otyłość, cukrzycę),
- rozwój nowotworów,
- problemy układu krążenia (miażdżyca, arterioskleroza),
- złe działanie układu odpornościowego (alergie, skłonność do częstych stanów zapalnych),
- problemy dermatologiczne (egzemy, zgrubienia skóry, popękane pięty),
- problemami gastrycznymi (niewłaściwe wydzielanie soków trawiennych),
- problemy hormonalne (rozregulowana gospodarka hormonalna obciążająca cały organizm),
- problemy układu nerwowego, w tym złe funkcjonowanie narządów zmysłów.
Sprawdź najtańsze oferty na olej lniany na Ceneo.pl
Jak wykorzystać olej lniany w kuchni?
Olej lniany można wykorzystać jako dodatek wzbogacający proste potrawy: zupy, sałatki, surówki. Można go także używać jako okrasy do kasz i makaronów (najlepiej razowych) albo do zrobienia domowego majonezu.
Uwaga! Oleju lnianego nie stosujemy do smażenia!
Sławni naturaliści i zielarze, jak Sebastian Kneipp, dr Breyer i dr Tarnawski, zalecali zdrowe odżywianie, najlepiej spożywanie świeżych, nieprzetworzonych produktów. Dieta jarzynowo-owocowo-mleczna z niewielkim dodatkiem mięsa była przez nich propagowana jako najzdrowsza. Do takiej lekkiej diety doskonale pasuje olej lniany.