Europejski rynek żywności ekologicznej w 2018 roku zwiększył się o 8% [statystyki]

Europejski rynek żywności ekologicznej zwiększa się z roku na rok. W 2018 r. jego wartość oszacowana na 40,7 miliarda Euro. W stosunku do 2017 wzrosła ona o 7%.

W Europie certyfikacją ekologiczną objętych jest 15,6 miliona hektarów i jest to 3,1% całkowitej powierzchni upraw rolnych kontynentu.

Najwięcej upraw ekologicznych w Hiszpanii

Liderem jeżeli chodzi o powierzchnię upraw jest Hiszpania. Ekologicznie uprawianych jest tam 2,2 mliona hektarów. 2 miliony ha upraw ekologicznych znajdują się we Francji i Włoszech.

Niemcy największym rynkiem żywności BIO

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

Największym europejskim rynkiem żywności ekologicznej są Niemcy.W 2018 tamtejszy rynek osiągnął wartość 10,9 miliarda Euro. Największy udział żywności ekologicznej w całym rynku spożywczym odnotowano w Dani (11,5%).Duńczycy, wspólnie ze Szwajcarami, wydają też najwięcej na żywność ekologiczną per capita – 312 Euro.

Przeczytaj więcej na temat: światowy rynek żywności ekologicznej

W ciągu dekady 2019-2018 wartość europejskiego rynku żywności ekologicznej zwiększyła się ponad dwukrotnie – informują eksperci FiBL w raporcie The World Of Organic Agriculture, prezentowanym podczas tegorocznych targów BioFach w Norymberdze (12-15 lutego 2020). Wszystkie wymienione dane dotyczą roku 2018.

Infografiki pochodzą od FiBL.