Gryczane bliny

0,5 kg mąki gryczanej (Sprawdź najtańsze oferty na mąkę gryczaną BIO)Składniki dla 4 osób:


  • 0,5 l mleka
  • 3 jajka
  • ok 5 dag drożdży
  • duża szczypta soli


Sposób przygotowania:

Mleko wlać do rondla i delikatnie podgrzać (nie gotować). Do miski wsypać mąkę gryczaną (by ją przygotować zmieliłam w młynku nieopaloną kaszę gryczaną na drobny proszek) i zalać ciepłym mlekiem. Dobrze wymieszać, by nie było grudek. Następnie dodać całe jajka, drożdże i sól. Ciasto dokładnie wymieszać i zostawić na około 15 minut pod przykryciem, by urosło. Rozgrzać i natłuścić patelnię, nakładać ciasto dosyć cienką warstwą. Smażyć z dwóch stron na rumiany kolor. Bliny zawsze należy podawać ciepłe, dlatego gdy smaży się większą ilość warto układać je na półmisku i przykryć od góry talerzem, aby nie wystygły. Można również tuż przed podaniem ogrzać je w piekarniku.

Bliny w zależności od upodobania można spożywać w wersji wytrawnej: z farszem warzywnym, z dodatkiem wędzonej ryby, z mięsnym gulaszem, a także ze śmietaną lub z zsiadłym mlekiem, bądź na słodko: z dżemem, owocami, czekoladą, płynnym miodem, syropem, sokiem itp.
Bliny na bazie mąki z kaszy gryczanej, można przygotowywać także z dodatkiem innych mąk nie zawierających glutenu, np. owsianej, kukurydzianej, amarantusowej itp. Ważne, aby dodatek innej mąki był stosunkowo mniejszy niż podstawowej, gryczanej. Oczywiście osoby tolerujące produkty glutenowe mogą również dodawać mąkę orkiszową i pszenną.

Przeczytaj: Ekologiczna gryka nie tylko na kaszę


autorka przepisu: Magdalena Przybylak – Zdanowicz