CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 minut
CZAS PIECZENIA: 2×15 minut
TRUDNOŚĆ: ŁATWE
LICZBA PORCJI: ok. 30 ciasteczek o średnicy 3-4cm
Składniki:
250 g przesianej mąki pszennej ekologicznej
2 płaskie łyżeczki naturalnego proszku do pieczenia BIO
150 g drobnego białego cukru z laską wanilii
100 g margaryny bezmlecznej (rozpuszczonej)
1 łyżeczka naturalnego ekstraktu z wanilii
1 łyżka mąki ziemniaczanej BIO rozpuszczonej w 3 łyżkach wody
120 g miąższu z ugotowanej dyni
Przygotowanie:
1.Dynię gotować do miękkości ok. 15min, odcedzić, wystudzić i rozdrobnić na jednolitą masę
2.Mąkę przesiać z dodatkiem proszku do pieczenia
3.Wsypać do miski cukier, dodać rozpuszczoną, przestudzoną margarynę bezmleczną i ucierać na jednolitą masę
4.Dodać rozpuszczoną mąkę ziemniaczaną, dynię, ekstrakt waniliowy
5.Całość wymieszać, stopniowo dodawać przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia
6.Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia
7.Rozgrzać piekarnik do 180C
8.Przygotowane ciasto (dość stała konsystencja), należy przełożyć do szprycy i wyciskać małe porcje, układając je w niewielkiej odległości od siebie na wcześniej przygotowaną blaszkę
9.Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez 15 minut aż się zarumienią
10.Ostudzone udekorować konfiturową wisienką
Czy wiesz że…
Klikając na poniższe TAGI można uzyskać spis potraw z wykorzystaniem danego produktu oraz informacje na jego temat!