CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 minut
CZAS PIECZENIA: 20 minut
OTRZYMUJE SIĘ: 12 babeczek w 5 cm papilotkach
TRUDNOŚĆ: ŁATWE
Składniki mokre:
1/2 kubka puree z dyni
1/4 kubka drobno przetartego jabłka
100 ml kubka mleka owsianego BIO
1/2 kubka (ok. 80 ml) oleju
1 łyżeczka naturalnego ekstraktu wanilii
1- 2 łyżki syropu klonowego
Składniki suche:
125 g cukru najlepiej drobny, trzcinowy, nierafinowany BIO
200 g mąki pszennej BIO
100 g mąki owsianej BIO
1 płaska łyżeczka cynamonu
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia BIO
Przygotowanie:
Dynię obrać, oczyścić, pokroić w kostkę ugotować na miękko, odcedzić i ostudzić, natępnie rozdrobnić na jednolitą masę
Jabłko utrzeć na tzw. mus
Połączyć ze sobą wszystkie składniki mokre, wymieszać na jednolitą masę
Przesiać do miski mąkę, proszek do pieczenia, wymieszać dodając pozostałe składniki suche
Połączyć wszystkie składniki mokre z suchymi, mieszając aż powstanie jednolite ciasto
Nagrzać piekarnik do temperatury 180C
Wyłożyć 12 zagłębień w formie do babeczek papierowymi papilotk mi o średnicy 5cm
Wypełnić papilotki ciastem do 3/4 ich wysokości
Piec przez ok 20 min, do czasu gdy będą przyrumienione
Przełożyć babeczki na drewnianą kratkę do wystygnięcia
Wskazówki:
Jeśli nie lubimy zbyt słodkich babeczek należy zmniejszyć ilość cukru i dodać tylko jedną łyżkę syropu klonowego.
Zamiast syropu klonowego można dodać łyżkę melasy trzcinowej czy buraczanej (kwestia smaku:).
Gdy ciasto wydaje się za gęste, należy dodać jeszcze odrobinę mleka lub oleju.
Przed wyjęciem babeczek z piekarnika dobrze jest je sprawdzić drewnianym patyczkiem.
[Wróć do spisu Eko Deserów] | [Wróć do spisu przepisów ]
Czy wiesz że…
Klikając na poniższe TAGI można uzyskać spis potraw z wykorzystaniem danego produktu oraz informacje na jego temat!