Tarta z kremem śmietanowym brzmi smacznie? I tak też jest! Przekonują o tym Joanna i Michał Litwińscy, autorzy bloga „Ze zdrowiem mi do smaku”. Skorzystajcie z ich przepisu.
Tarta ze kremem śmietankowym. Jak przygotować?
Przepis na tartę jest uniwersalny. Ciasto przypomina kruche, robi się je szybko. Wykorzystajcie je również do przygotowania innych dań, np. tarty z owocami.
Krem śmietankowy zrobicie z kolei z… kaszy jaglanej! To dzięki temu deser będzie zdrowy i lekki. Bez wyrzutów sumienia możecie sięgnąć po kolejny kawałek.
Tartę z kremem śmietankowym możecie przygotować na Wielkanoc. Sprawdzi się też na co dzień do popołudniowej kawy.
Tarta z kremem śmietankowym [przepis]
Składniki
Spód
- 150 g mąki orkiszowej typ ok. 700
- 30 g miodu
- 50 g masła klarowanego
- 1 jajko
- 30-50 g jogurtu opcjonalnie
Krem śmietankowy
- 100 g kaszy jaglanej
- 1,5 szklanki mleka krowiego lub roślinnego
- 150 g twarogu
- 100 g masła lub oleju kokosowego
- 3 łyżki miodu
- garść ulubionych orzechów do dekoracji
Przygotowanie
- Piekarnik nagrzej do 180°C (tryb góra-dół, bez termoobiegu).
- Do mąki dodaj miód i masło, posiekaj lub zmiksuj blenderem.
- Dodaj jajko i bardzo krótko zagniataj plastyczne ciasto. Konsystencją powinno przypominać zwykłe kruche, więc w razie potrzeby dodaj mąkę lub jogurt.
- Ciasto piecz 25 minut (do zrumienienia).
- Kiedy ciasto będzie w piekarniku, przygotuj krem: kaszę jaglaną ugotuj w mleku, do momentu aż cały płyn zostanie wchłonięty. Wystudź. Kaszę z twarogiem, masłem (lub olejem) i miodem zmiksuj na bardzo gładką, kremową masę. Włóż do lodówki.
- Wyłóż na ciasto krem, a następnie tartę udekoruj ulubionymi orzechami.
Przepis na zdrowy deser
Polecamy Wam też inne przepisy Joanny i Michała na smaczne desery. Przygotujesz je z łatwo dostępnych składników. Idealne na wynos, sprawdzą się podczas wiosennego pikniku. Szczególnie polecamy: