Teraz czytasz...
Tarta z kremem śmietankowym [przepis]

Tarta z kremem śmietankowym [przepis]

Tarta z kremem śmietanowym brzmi smacznie? I tak też jest! Przekonują o tym Joanna i Michał Litwińscy, autorzy bloga „Ze zdrowiem mi do smaku”. Skorzystajcie z ich przepisu.

Tarta ze kremem śmietankowym. Jak przygotować?

Przepis na tartę jest uniwersalny. Ciasto przypomina kruche, robi się je szybko. Wykorzystajcie je również do przygotowania innych dań, np. tarty z owocami.

Krem śmietankowy zrobicie z kolei z… kaszy jaglanej! To dzięki temu deser będzie zdrowy i lekki. Bez wyrzutów sumienia możecie sięgnąć po kolejny kawałek.

Zobacz także

Tartę z kremem śmietankowym możecie przygotować na Wielkanoc. Sprawdzi się też na co dzień do popołudniowej kawy.

Tarta z kremem śmietankowym [przepis]

Tarta z kremem śmietankowa, która jest smaczna, ale nie za słodka i nie za ciężka? Przepis Joanny i Michała Litwińskich sprosta tym wymaganiom! Spróbujcie koniecznie.
Przepis na tartę pierwotnie ukazał się w wiosennym numerze drukowanego Biokuriera (3/2022). Tam też znajdziecie 5 mało znanych ciekawostek na temat tarty.
A jeśli chcecie zajrzeć do archiwalnych numerów Biokuriera, gdzie znajdziecie wiele ciekawych artykułów oraz inspirujących przepisów, przeczytajcie czasopismo on line.
Zachęcamy też do prenumeraty. To gwarancja otrzymania najlepszego magazynu o tematyce ekologicznej do skrzynki pocztowej 5 razy w ciągu roku.

Ingredients
  

Spód

  • 150 g mąki orkiszowej typ ok. 700
  • 30 g miodu
  • 50 g masła klarowanego
  • 1 jajko
  • 30-50 g jogurtu opcjonalnie

Krem śmietankowy

  • 100 g kaszy jaglanej
  • 1,5 szklanki mleka krowiego lub roślinnego
  • 150 g twarogu
  • 100 g masła lub oleju kokosowego
  • 3 łyżki miodu
  • garść ulubionych orzechów do dekoracji

Instructions
 

  • Piekarnik nagrzej do 180°C (tryb góra-dół, bez termoobiegu).
  • Do mąki dodaj miód i masło, posiekaj lub zmiksuj blenderem.
  • Dodaj jajko i bardzo krótko zagniataj plastyczne ciasto. Konsystencją powinno przypominać zwykłe kruche, więc w razie potrzeby dodaj mąkę lub jogurt.
  • Ciasto piecz 25 minut (do zrumienienia).
  • Kiedy ciasto będzie w piekarniku, przygotuj krem: kaszę jaglaną ugotuj w mleku, do momentu aż cały płyn zostanie wchłonięty. Wystudź. Kaszę z twarogiem, masłem (lub olejem) i miodem zmiksuj na bardzo gładką, kremową masę. Włóż do lodówki.
  • Wyłóż na ciasto krem, a następnie tartę udekoruj ulubionymi orzechami.
Tried this recipe?Let us know how it was!

Przepis na zdrowy deser

Polecamy Wam też inne przepisy Joanny i Michała na smaczne desery. Przygotujesz je z łatwo dostępnych składników. Idealne na wynos, sprawdzą się podczas wiosennego pikniku. Szczególnie polecamy:

Ten serwis używa cookies. Korzystając z niego wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Sprawdź naszą politykę prywatności.

Żadne materiały z tej strony nie mogą być jakikolwiek sposób powielane bez pisemnej zgody redakcji.