Niedawno pisaliśmy o właściwościach morwy białej. Dziś zachęcamy do wypróbowania przepisu z jej wykorzystaniem. Ciasteczka z białą morwą sprawdzą się idealnie jako popołudniowa przekąska.
By przygotować ciasteczka z białą morwą, przygotuj*:
- 150 g mąki gryczanej
- 150 g mąki ryżowej
- 50 g daktyli
- 60 g masła klarowanego
- 1 jajko
- 100 g jogurtu
- 125 g białej morwy
- 75 g rodzynek
Ciasteczka z białą morwą w pięciu krokach
- Piekarnik rozgrzej do temperatury 200°C (tryb góra-dół, bez termoobiegu).
- Daktyle zmiel z mąką na proszek.
- Dodaj masło, posiekaj je nożem lub zmiel w blenderze.
- Dodaj jajko, jogurt oraz białą morwę i rodzynki, następnie zagnieć gładkie ciasto.
- Formuj ciasteczka o średnicy ok. 5 cm i układaj je na blasze.
Ciasteczka należy piec 20-25 minut w 200°C.
*składniki na 25 ciasteczek
Sprawdź także: ekologiczne ciasteczka owsiane