Ekologiczne ciasteczka owsiane

blank

Składniki:

szklanka cukru nierafinowanego BIO
około 3/4 szklanki masła BIO
2 jajka BIO
1 łyżeczka cukru waniliowego BIO
3 szklanki płatków owsianych BIO
2 szklanki mąki BIO
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia BIO
1 szklanka posiekanych orzechów laskowych lub włoskich BIO
1/2 szklanki rodzynek BIO
1/2 szklanki żurawiny suszonej BIO
papier do wyłożenia blachy

Sposób przygotowania:

Masło i cukier utrzeć mikserem na średnich obrotach, dodać jajka, mieszać łyżką dodając resztę składników: płatki owsiane, mąkę, na końcu bakalie. Z wymieszanej masy uformować kulki o średnicy ok. 3 centymetrów, lekko spłaszczyć i ułożyć placuszki na papierze. Piec ok. 10-15 minut na złoty kolor w 180 stopniach.

Wyjdzie około 30 ciasteczek.
Smacznego!

Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

Autorka przepisu pani Małgorzata Górska z Bydgoszczy otrzymuje od redakcji Biokuriera nagrodę niespodziankę w postaci książki Ekologiczna Apteczka Warzywna.


Zaproponuj nam własny przepis na potrawę z ekologicznych składników! Co miesiąc losujemy nagrody!

Nasz adres: redakcja@biokurier.pl

 


 

 


Czy wiesz że…
Klikając na poniższe TAGI można uzyskać spis potraw z wykorzystaniem danego produktu oraz informacje na jego temat!

Brak postów do wyświetlenia