Czekoladowa chałwa słonecznikowa [przepis]

Ziarna słonecznika są nie tylko zdrowe, ale też stanowią szybką i smaczną przekąskę. Warto przygotować z nich również słodki deser. Naszą propozycją jest czekoladowa chałwa słonecznika, którą można przygotować również w wersji klasycznej. 

Składniki:

  • 300 g słonecznika,
  • 30 g dobrego gorzkiego kakao,
  • 80 g delikatnego miodu (najlepszy będzie rzepakowy kremowany lub akacjowy, w przeciwnym razie smak miodu będzie bardzo wyczuwalny).

Jak przygotować zdrową surówkę? 5 ważnych zasad!

Czekoladowa chałwa słonecznikowa trzech w krokach

  1. Słonecznik upraż na suchej patelni na najmniejszym możliwym ogniu, mieszając kilka razy. Powinien się podsuszyć i delikatnie zezłocić. Wystudź ziarna.
  2. Zmiel słonecznik w blenderze. Masa powinna być plastyczna i lekko wilgotna.
  3. Rozetrzyj masę słonecznikową z miodem i kakao, lekko ugnieć (im dłużej ugniatamy, tym chałwa będzie bardziej krucha).
Podoba Ci się to, o czym piszemy?     

Chałwę przechowujmy w lodówce.