Teraz czytasz...
Czekoladowa chałwa słonecznikowa [przepis]
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl

Czekoladowa chałwa słonecznikowa [przepis]

Avatar photo

Ziarna słonecznika są nie tylko zdrowe, ale też stanowią szybką i smaczną przekąskę. Warto przygotować z nich również słodki deser. Naszą propozycją jest czekoladowa chałwa słonecznika, którą można przygotować również w wersji klasycznej. 

Dowiedz się więcej na temat: właściwości zdrowotne słonecznika

Składniki:

  • 300 g słonecznika,
  • 30 g dobrego gorzkiego kakao,
  • 80 g delikatnego miodu (najlepszy będzie rzepakowy kremowany lub akacjowy, w przeciwnym razie smak miodu będzie bardzo wyczuwalny).

Czekoladowa chałwa słonecznikowa trzech w krokach

  1. Słonecznik upraż na suchej patelni na najmniejszym możliwym ogniu, mieszając kilka razy. Powinien się podsuszyć i delikatnie zezłocić. Wystudź ziarna.
  2. Zmiel słonecznik w blenderze. Masa powinna być plastyczna i lekko wilgotna.
  3. Rozetrzyj masę słonecznikową z miodem i kakao, lekko ugnieć (im dłużej ugniatamy, tym chałwa będzie bardziej krucha).

Chałwę przechowujmy w lodówce. 

Ten serwis używa cookies. Korzystając z niego wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Sprawdź naszą politykę prywatności.

Żadne materiały z tej strony nie mogą być jakikolwiek sposób powielane bez pisemnej zgody redakcji.