Teraz czytasz...
Przepisy na deser z kaszą jaglaną, który jest zdrowy i pyszny!

Przepisy na deser z kaszą jaglaną, który jest zdrowy i pyszny!

Deser wcale nie musi być bombą pustych kalorii, można bowiem przyrządzić coś słodkiego, pysznego i równocześnie zdrowego. Wystarczy do przygotowania deserów wykorzystać składniki bogate w witaminy i makroelementy. I wbrew pozorom wcale nie jest to trudne. Dzisiaj mamy do wyboru wiele ciekawych przepisów na desery, które są równie zdrowe, co smaczne. Zapraszamy!

Zdrowe desery przepisy

Dbanie o zdrowie i kondycję stało się potężnym bodźcem dla fantazji kulinarnych. A to przyczynia się z kolei do powstania coraz to nowszych przepisów, które obok słodkiej chwili są również dawką przydatnych składników odżywczych. Poniżej prezentujemy przepisy na deser z kaszą jaglaną, które zachwycają smakiem i są zdrowe. Jedne robi się szybciej, inne wymagają nieco więcej pracy, jednak wszystkie są pyszne!

Jaglany deser przepis na sernik bez sera

Sernik jaglany to pyszne ciasto złożone ze spodu wykonanego z pokruszonych pierników (200 g) z dodatkiem oleju kokosowego (2 łyżki) oraz masy jaglanej. Jej podstawą jest ugotowana w mleku migdałowym (3 szklanki) kasza jaglana (1 szklanka), którą miksujemy z dodatkiem mąki ziemniaczanej (2 łyżki), syropu klonowego (około 4 łyżki), jajek (2 sztuki) i schłodzonego dzień wcześniej mleka kokosowego.

Zmiksowane ciasto układamy w przygotowanych wcześniej formach, dociskając do spodu i brzegu. Wylewamy na nie masę jaglaną i wkładamy wszystko do piekarnika. Sernik pieczemy przez 40 minut w temp. 180°C.

Szybki i dobry deser z kaszy jaglanej

Budyń z kaszy jaglanej (połowa szklanki) i mleka ryżowego (2 szklanki) z dodatkiem żurawin (1 szklanka) to kolejny przepis na deser, który jest dobry, zdrowy, szybki i prosty w przygotowaniu. W tym przypadku najpierw przez jakieś 3 minuty prażymy kaszę na sucho, a następnie dolewamy mleka ryżowego.

Zobacz także

Gotujemy wszystko do momentu, aż kasza wchłonie całe mleko i odstawiamy na około 10 minut. Później blendujemy kaszę, co pozwoli uzyskać budyniową konsystencję. Żurawiny z dodatkiem ksylitolu i wody gotujemy na małym ogniu przez około 10 minut, tak aby była miękka. Gotowy budyń przelewamy do salaterek i polewamy żurawiną.

Powyższe przepisy na deser są raczej proste. Przy czym pierwszy jest nieco bardziej skomplikowany, ale sernik z kaszy jaglanej naprawdę jest wart nieco zachodu. Natomiast budyń z kaszy jaglanej jest nieco łatwiejszy w przygotowaniu, ale równie pyszny i co najważniejszy, połączenie kaszy jaglanej i żurawin to naprawdę udany duet. Żurawiny to wspaniały sposób na oczyszczenie organizmu i wsparcie odporności, a kasza jaglana to doskonałe źródło żelaza, witaminy B, cynku, krzemu i fosforu.

Ten serwis używa cookies. Korzystając z niego wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Sprawdź naszą politykę prywatności.

Żadne materiały z tej strony nie mogą być jakikolwiek sposób powielane bez pisemnej zgody redakcji.