Teraz czytasz...
Szaszłyki z serem halloumi i boczkiem
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl
Bio Kurier

Szaszłyki z serem halloumi i boczkiem

szaszłyki z halloumi

Szaszłyki z serem halloumi to danie proste w przygotowaniu, ale bardzo smaczne i ładnie się prezentujące. Możesz zaserwować je gościom i być pewnym, że szaszłyki szybko znikną z talerzy.

Szaszłyki z serem halloumi. Jak je przygotować?

Szaszłyki znają chyba wszyscy. Są smaczne i łatwo je przygotować, a do tego świetnie pasują z warzywami (m.in. cukinią, papryką i cebulą). Więcej na ich temat przeczytacie w najnowszym numerze Biokuriera, który przeczytacie też on-line.

szaszłyki z halloumi

Szaszłyki z serem halloumi i boczkiem

Przepis opracowała Katarzyna Kosmala, autorka książki "Ziołowe smaki".

Szaszłyki z serem halloumi i boczkiem to dobra alternatywa dla grillowanego mięsa. Możecie też przygotować je w wersji wegetariańskiej (bez boczku). Na patyk nadziejcie wówczas więcej warzyw.

Przepis na szaszłyki pierwotnie ukazał się w najnowszym numerze Biokuriera, w którym więcej miejsca poświęcamy zarówno cypryjskiemu halloumi, jak i grillowanym szaszłykom. Szukajcie go w sklepach z ekologiczną żywnością, zamówcie prenumeratę lub czytajcie on-line.

Składniki

  

  • 1 ser halloumi
  • 1 cukinia
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 6 pieczarek
  • sól, pieprz
  • oregano, zioła prowansalskie
  • kilka plasterków boczku
  • oliwa z oliwek

Przygotowanie

 

  • Ser halloumi pokrój w kostkę.
  • Pieczarki pokrój na 4 części, a cukinię, cebulę, paprykę żółtą i czerwoną w większą kostkę.
  • Boczek pokrój w plasterki.
  • Wszystkie składniki polej oliwą z oliwek, posypać przyprawami i delikatnie wymieszaj.
  • Nakładaj je na patyki do szaszłyków według dowolnej kolejności.
  • Grilluj tak długo aż boczek się zarumieni, a warzywa będą przypieczone (ok. 20-25 min)

Słowa kluczowe dania na grilla, ser halloumi
Próbowałeś/aś już tego przepisu?Let us know how it was!

Dania na grilla. Czy mogą być zdrowe?

Sezon grillowy w pełni. W Polsce na ruszt najczęściej kładziemy kiełbasę, karkówkę i kaszankę, rzadziej ryby i warzywa, choć to właśnie one powinny gościć w naszej diecie najczęściej.

Nie oznacza to jednak, że w zdrowej diecie nie ma miejsca na dania z grilla. Warto jednak przestrzegać kilku zasad.

Używajmy jednorazowe tacki aluminiowe, które zapobiegają skapywaniu tłuszczu na gorący węgiel. W ten sposób zmniejszamy ilość toksycznych związków chemicznych. Sam ruszt utrzymujmy w czystości (osadzają się tam resztki potraw, które również są źródłem szkodliwych substancji)

Zobacz także

złote mleko z kurkumą i imbirem

– mówi Ewelina Skurska, dietetyk.

I nie przypalajmy żywności na grillu. To nie jest ani smaczne, ani zdrowe

Ten serwis używa cookies. Korzystając z niego wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Sprawdź naszą politykę prywatności.

Żadne materiały z tej strony nie mogą być jakikolwiek sposób powielane bez pisemnej zgody redakcji.