Szaszłyki z serem halloumi to danie proste w przygotowaniu, ale bardzo smaczne i ładnie się prezentujące. Możesz zaserwować je gościom i być pewnym, że szaszłyki szybko znikną z talerzy.
Szaszłyki z serem halloumi. Jak je przygotować?
Szaszłyki znają chyba wszyscy. Są smaczne i łatwo je przygotować, a do tego świetnie pasują z warzywami (m.in. cukinią, papryką i cebulą). Wypróbujcie nasz przepis z wyjątkowym serem halloumi.
Szaszłyki z serem halloumi i boczkiem
Składniki
- 1 ser halloumi
- 1 cukinia
- 1 czerwona papryka
- 1 żółta papryka
- 6 pieczarek
- sól, pieprz
- oregano, zioła prowansalskie
- kilka plasterków boczku
- oliwa z oliwek
Przygotowanie
- Ser halloumi pokrój w kostkę.
- Pieczarki pokrój na 4 części, a cukinię, cebulę, paprykę żółtą i czerwoną w większą kostkę.
- Boczek pokrój w plasterki.
- Wszystkie składniki polej oliwą z oliwek, posypać przyprawami i delikatnie wymieszaj.
- Nakładaj je na patyki do szaszłyków według dowolnej kolejności.
- Grilluj tak długo aż boczek się zarumieni, a warzywa będą przypieczone (ok. 20-25 min)
Dania na grilla. Czy mogą być zdrowe?
Sezon grillowy w pełni. W Polsce na ruszt najczęściej kładziemy kiełbasę, karkówkę i kaszankę, rzadziej ryby i warzywa, choć to właśnie one powinny gościć w naszej diecie najczęściej.
Nie oznacza to jednak, że w zdrowej diecie nie ma miejsca na dania z grilla. Warto jednak przestrzegać kilku zasad.
Używajmy jednorazowe tacki aluminiowe, które zapobiegają skapywaniu tłuszczu na gorący węgiel. W ten sposób zmniejszamy ilość toksycznych związków chemicznych. Sam ruszt utrzymujmy w czystości (osadzają się tam resztki potraw, które również są źródłem szkodliwych substancji)
– mówi Ewelina Skurska, dietetyk.
I nie przypalajmy żywności na grillu. To nie jest ani smaczne, ani zdrowe