Uruchomiony w tym roku przy Kujawsko-Pomorskim Ośrodku Doradztwa Rolniczego w Minikowie, Inkubator kuchenny to obiekt z urządzeniami przeznaczonymi dla drobnych przetwórców produktów rolnych, firm cateringowych czy rolników, którzy mogą przygotować i przetwarzać swoje produkty w dobrze wyposażonych i przygotowanych do tego celu, zgodnie z obowiązującymi przepisami sanitarnymi, pomieszczeniach.
Na terenie inkubatora istnieje również zaplecze pozwalające na przeprowadzanie różnego rodzaju szkoleń. Niedawno mieliśmy okazję wziąć udział w jednym z nich pt. „Tradycyjne metody wytwarzania produktów pochodzenia zwierzęcego”.Oprócz prawnych aspektów związanych z przetwórstwem żywności, uczestnicy mogli również wziąć udział w praktycznych zajęciach, które poprowadził ekspert kulinarny, Piotr Lenart.
Głównym celem Inkubatora są działania edukacyjne, mające pomóc w promowaniu i wprowadzeniu na rynek produktów regionalnych, lokalnych i tradycyjnych oraz prowadzenie zajęć warsztatowych. Jak czytamy w opbulikowanej przez Kujawsko Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Minikowie informacji:
Proponujemy:
1.Wynajem pomieszczeń pozwalający na legalne wytwarzanie produktów.
2.Szeroko rozbudowaną ofertę szkoleniową a w niej:
• przetwórstwo na poziomie gospodarstwa rolnego (m.in. legalna sprzedaż, oznakowanie, warunki sanitarne i weterynaryjne w przetwórstwie, HACCP),
• turystyka (kurs agroturystyczny, żywienie gości)
• marketing (reklama i promocja)
• działalność gospodarcza (zakładanie firmy, podatki, źródła finansowania)
• warsztaty praktyczne
W budynku inkubatora znajduje się m.in.: sala wykładowa, piec chlebowy, wędzarnia oraz pomieszczenie kuchenne.
Minikowo to wieś znajdująca się 10 km od Bydgoszczy na trasie w kierunku Nakła nad Notecią. W planach jest uruchomienie podobnych ośrodków w każej gminie – tak, aby każdy zainteresowany legalnym przetwórstwem mógł skorzystać z takiej możliwości bez konieczności dalekich dojazdów.
Karol Przybylak Follow @KarolPrzybylak