Teraz czytasz...
Kujawsko – Pomorskie. Inkubator kuchenny pomoże rolnikom legalnie przetwarzać żywność
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl
Bio Kurier

Kujawsko – Pomorskie. Inkubator kuchenny pomoże rolnikom legalnie przetwarzać żywność

Uruchomiony w tym roku przy Kujawsko-Pomorskim Ośrodku Doradztwa Rolniczego w Minikowie, Inkubator kuchenny to obiekt z urządzeniami przeznaczonymi dla drobnych przetwórców produktów rolnych, firm cateringowych czy rolników, którzy mogą przygotować i przetwarzać swoje produkty w dobrze wyposażonych i przygotowanych do tego celu, zgodnie z obowiązującymi przepisami sanitarnymi, pomieszczeniach.

Na terenie inkubatora istnieje również zaplecze pozwalające na przeprowadzanie różnego rodzaju szkoleń. Niedawno mieliśmy okazję wziąć udział w jednym z nich pt. „Tradycyjne metody wytwarzania  produktów pochodzenia zwierzęcego”.Oprócz prawnych aspektów związanych z przetwórstwem żywności, uczestnicy mogli również wziąć udział w praktycznych zajęciach, które poprowadził ekspert kulinarny, Piotr Lenart.

Głównym celem Inkubatora są działania edukacyjne, mające pomóc  w promowaniu i wprowadzeniu na rynek  produktów regionalnych, lokalnych i tradycyjnych  oraz prowadzenie zajęć warsztatowych. Jak czytamy w opbulikowanej przez Kujawsko Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Minikowie informacji:

Proponujemy:

1.Wynajem pomieszczeń pozwalający na legalne wytwarzanie produktów.
2.Szeroko rozbudowaną ofertę szkoleniową a w niej:
• przetwórstwo na poziomie gospodarstwa rolnego (m.in. legalna sprzedaż, oznakowanie, warunki sanitarne i weterynaryjne w przetwórstwie, HACCP),
• turystyka (kurs agroturystyczny, żywienie gości)
• marketing (reklama i promocja)
• działalność gospodarcza (zakładanie firmy, podatki, źródła finansowania)
• warsztaty praktyczne

Zobacz także

polska enoturystyka

W budynku inkubatora znajduje się m.in.: sala wykładowa, piec chlebowy, wędzarnia oraz pomieszczenie kuchenne.

Minikowo to wieś znajdująca się 10 km od Bydgoszczy na trasie w kierunku Nakła nad Notecią. W planach jest uruchomienie podobnych ośrodków w każej gminie – tak, aby każdy zainteresowany legalnym przetwórstwem mógł skorzystać z takiej możliwości bez konieczności dalekich dojazdów.

Karol Przybylak

 

Ten serwis używa cookies. Korzystając z niego wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Sprawdź naszą politykę prywatności.

Żadne materiały z tej strony nie mogą być jakikolwiek sposób powielane bez pisemnej zgody redakcji.