Teraz czytasz...
Ciasteczka zbożowe – przepis
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl
X Targi Ekostyl | reklama | Biokurier.pl

Ciasteczka zbożowe – przepis

Avatar photo
domowe ciasteczka zbożowe ułożone na drewnianej desce

Ciasteczka zbożowe to zdrowa alternatywa dla słodkich przekąsek. Jeśli więc w 2023 r. wchodzicie z postanowieniem baczniejszego przyjrzenia się swojej diecie, ten przepis warto mieć pod ręką. 

Ciasteczka zbożowe – przepis

Przepisy na ciasteczka zbożowe są różne. Wiele z nich sugeruje użycie płatków owsianych (co nie dziwi, bo ciasteczka owsiane również są bardzo smaczne). My jednak proponujemy zrobić tę przekąskę, wykorzystując żytnie otręby.

W ostatnim numerze Biokuriera poświeciliśmy im sporo miejsca (najnowsze wydanie naszego czasopisma możecie przeczytać on line). Chcieliśmy pokazać, że warto znaleźć dla nich miejsce w swojej diecie, zwłaszcza że może je jeść cała rodzina.

domowe ciasteczka zbożowe ułożone na drewnianej desce

Ciasteczka zbożowe

Ciasteczka zbożowe to zdrowa alternatywa dla słodkich przekąsek. Można zrobić je razem z dziećmi. Są łatwe i szybkie w przygotowaniu, a potrzebne produkty znajdziesz w każdym sklepie spożywczym.
Z podanej ilości składników otrzymasz 15-17 ciasteczek o średnicy 5 cm.
Autorami przepisu na ciasteczka zbożowe są Joanna i Michał Litwińscy, autorzy bloga "Ze zdrowiem mi do smaku".

Składniki
  

  • 200 g jabłek
  • 2 jajka
  • 30 g masła
  • 2 łyżki miodu
  • 150 g otrębów żytnich
  • 50 g wiórków kokosowych
  • 50 g rodzynek
  • pół tabliczki gorzkiej czekolady
  • garść posiekanych orzechów laskowych

Przygotowanie
 

  • Jabłko zblenduj na gładką masę.
  • Dodaj jajka, miękkie masło i miód. Zmiksuj.
  • Dodaj otręby, wiórki kokosowe, rodzynki oraz kawałki czekolady.
  • Dokładnie wymieszaj i pozostaw do nasiąknięcia na ok. 20 minut.
  • Rozgrzej piekarnik do 200°C (tryb góra-dół, bez termoobiegu).
  • Formuj ciasteczka o średnicy około 5 cm.
  • Wierzch posyp posiekanymi orzechami laskowymi.
  • Piecz 25 minut do zrumienienia.
Słowa kluczowe ciasteczka, otręby, zdrowe ciastka
Próbowałeś/aś już tego przepisu?Let us know how it was!

Ciastka zbożowe – przepisy

Są idealne na drugie śniadanie do szkoły lub pracy albo jako przekąska do popołudniowej kawy. Są sycące i zdrowsze od słodkich przekąsek. Nic zatem dziwnego, że ciasteczka owsiane zyskują na popularności.

I choć można je kupić (uwaga: nierzadko dodaje się do nich syrop glukozowy), warto też przygotować je samemu w domu. To dobry sposób na spędzenie czasu z dzieckiem. Nie tylko zrobimy coś razem, ale też pokażemy, że słodycze nie zawsze muszą być w kolorowym papierku.

Polecamy również upiec ciasteczka z białą morwą oraz przygotować batoniki gryczane.

Ten serwis używa cookies. Korzystając z niego wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Sprawdź naszą politykę prywatności.

Żadne materiały z tej strony nie mogą być jakikolwiek sposób powielane bez pisemnej zgody redakcji.