Ciasteczka zbożowe to zdrowa alternatywa dla słodkich przekąsek. Jeśli więc w 2023 r. wchodzicie z postanowieniem baczniejszego przyjrzenia się swojej diecie, ten przepis warto mieć pod ręką.
Ciasteczka zbożowe – przepis
Przepisy na ciasteczka zbożowe są różne. Wiele z nich sugeruje użycie płatków owsianych (co nie dziwi, bo ciasteczka owsiane również są bardzo smaczne). My jednak proponujemy zrobić tę przekąskę, wykorzystując żytnie otręby.
W ostatnim numerze Biokuriera poświeciliśmy im sporo miejsca (najnowsze wydanie naszego czasopisma możecie przeczytać on line). Chcieliśmy pokazać, że warto znaleźć dla nich miejsce w swojej diecie, zwłaszcza że może je jeść cała rodzina.
Ciasteczka zbożowe
Składniki
- 200 g jabłek
- 2 jajka
- 30 g masła
- 2 łyżki miodu
- 150 g otrębów żytnich
- 50 g wiórków kokosowych
- 50 g rodzynek
- pół tabliczki gorzkiej czekolady
- garść posiekanych orzechów laskowych
Przygotowanie
- Jabłko zblenduj na gładką masę.
- Dodaj jajka, miękkie masło i miód. Zmiksuj.
- Dodaj otręby, wiórki kokosowe, rodzynki oraz kawałki czekolady.
- Dokładnie wymieszaj i pozostaw do nasiąknięcia na ok. 20 minut.
- Rozgrzej piekarnik do 200°C (tryb góra-dół, bez termoobiegu).
- Formuj ciasteczka o średnicy około 5 cm.
- Wierzch posyp posiekanymi orzechami laskowymi.
- Piecz 25 minut do zrumienienia.
Ciastka zbożowe – przepisy
Są idealne na drugie śniadanie do szkoły lub pracy albo jako przekąska do popołudniowej kawy. Są sycące i zdrowsze od słodkich przekąsek. Nic zatem dziwnego, że ciasteczka owsiane zyskują na popularności.
I choć można je kupić (uwaga: nierzadko dodaje się do nich syrop glukozowy), warto też przygotować je samemu w domu. To dobry sposób na spędzenie czasu z dzieckiem. Nie tylko zrobimy coś razem, ale też pokażemy, że słodycze nie zawsze muszą być w kolorowym papierku.
Polecamy również upiec ciasteczka z białą morwą oraz przygotować batoniki gryczane.