Teraz czytasz...
Ciasteczka z białą morwą [przepis]

Ciasteczka z białą morwą [przepis]

Avatar photo
dwa ciasteczka z białą morwą przewiązane wstążką

Niedawno pisaliśmy o właściwościach morwy białej. Dziś zachęcamy do wypróbowania przepisu z jej wykorzystaniem. Ciasteczka z białą morwą sprawdzą się idealnie jako popołudniowa przekąska. 

By przygotować ciasteczka z białą morwą, przygotuj*:

  • 150 g mąki gryczanej
  • 150 g mąki ryżowej
  • 50 g  daktyli
  • 60 g masła klarowanego
  • 1 jajko
  • 100 g jogurtu
  • 125 g białej morwy
  • 75 g rodzynek

Ciasteczka z białą morwą w pięciu krokach

  1. Piekarnik rozgrzej do temperatury 200°C (tryb góra-dół, bez termoobiegu).
  2. Daktyle zmiel z mąką na proszek.
  3. Dodaj masło, posiekaj je nożem lub zmiel w blenderze.
  4. Dodaj jajko, jogurt oraz białą morwę i rodzynki, następnie zagnieć gładkie ciasto.
  5. Formuj ciasteczka o średnicy ok. 5 cm i układaj je na blasze.

Ciasteczka należy piec 20-25 minut w 200°C.

Zobacz także
Duża płaska fotografia przedstawia składniki i narzędzia do przygotowania wegańskiego majonezu. Na szarym, drewnianym tle ułożone są: duża szklana butelka wypełniona mlekiem sojowym, miska z kostkami tofu, sitko z suchymi ziarnami soi, dwie połówki cytryny oraz szklany słoik z białym, gęstym sosem, prawdopodobnie wegańskim majonezem. Całość uzupełnia metalowa trzepaczka, leżąca po prawej stronie, obok rozrzuconych ziaren soi i świeżych ziół.

*składniki na 25 ciasteczek

Sprawdź także: ekologiczne ciasteczka owsiane

Ten serwis używa cookies. Korzystając z niego wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Sprawdź naszą politykę prywatności.

Żadne materiały z tej strony nie mogą być jakikolwiek sposób powielane bez pisemnej zgody redakcji.